Пастирска зеленчукова баница

Авторска рецепта, която комбинира две характерни за националната ни кухня ястия - баница и зелник
Източник: Бон Апети
Дата: 17.11.2006
Пастирска зеленчукова баница
 
Необходими продукти:
400 г точени кори
300-350 г замразен спанак
300-350 г овче сирене
100 г кашкавал
50-100 г разтопен маргарин
5 яйца
1/2 кофичка кисело мляко
бялата част на 2 стръка праз
1 шепа сушени домати
2-3 с. л. олио


Начин на приготвяне:
1
Пастирска зеленчукова баница
Празът се нарязва наситно и се запържва на тих огън в предварително загрятото олио.
2
Пастирска зеленчукова баница 2
След 2 минути към лука се добавя спанакът, разбърква се и се посолява. Оттегля се от котлона и се оставя да се охлади.
3
Пастирска зеленчукова баница 3
В купа се разбиват две яйца, натрошава се сиренето, разбърква се и се добавя киселото мляко.
4
Пастирска зеленчукова баница 4
Сушените домати се заливат с вряла вода, оставят се да престоят 10 минути и щом набъбнат, се отцеждат от водата и се нарязват наситно.
5
Пастирска зеленчукова баница 5
Три листа от точените кори се поставят в обилно намазнена тава, намазват се добре с разтопен маргарин и се покриват с друг тестен лист. Отгоре се разпределя млечната смес и се покрива с 2 листа точени кори. Корите се намасляват, покриват се с още два листа и върху тях се нанася спаначената смес.
6
Пастирска зеленчукова баница 6
Две яйца се разбиват в купа и се разпределят върху спанака. Слагат се 2 листа кори, поръсват се с наситнените домати и настъргания кашкавал и се поливат с 1 разбито яйце. Слагат се още две кори и се намазняват.
7
Пастирска зеленчукова баница 7
Накрая баницата се покрива с още две кори, краищата им се прегъват, за да стане ръб, а по повърхността им се правят разрези. Баницата се намазва с разтопен маргарин и се пече около 40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


118 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: