Пастет в тесто с яйца

За да изненадате гостите
Източник: Бон Апети
Дата: 17.10.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
450 г брашно
200 г свинска мас
1 ч. л. сол
80 мл вода
1 яйце (размер L)

за пълнежа:
4 сварени яйца
600 г свинка плешка
300 г свински гърди без кост
150 г пушен бекон
1 връзка пресен лук
2 стръка салвия
1 ч. л. пипер меланж
250 мл телешки бульон
1/2 пакетче желатин
1 яйце
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Пастет в тесто с яйца
Брашното се смесва със солта и студената свинска мас и се стрива с пръсти, докато се получат трохи.
2
Пастет в тесто с яйца 2
Налива се смесената с яйцето вода.
3
Пастет в тесто с яйца 3
Замесва се тесто, което се разточва на кора с дебелина 1 см.
4
Пастет в тесто с яйца 4
Слага се във форма за терин, така че да покрие и стените, а стърчащите краища се изрязват и запазват. Формата се оставя в хладилник за 20 минути.
5
Пастет в тесто с яйца 5
Беконът се реже на кубчета и се запържва на сух тиган до златисто.
6
Пастет в тесто с яйца 6
Половината от свинската плешка и свинските гърди се режат наедро и се смилат в блендер, докато станат на пюре. Останалата част от месото се нарязва на малки кубчета.
7
Пастет в тесто с яйца 7
Смесват се наситнените пресен лук и салвия, счуканият пипер, сол на вкус, нарязаното месо, беконът и пюрираното месо, посолява се, разбърква се и сместа се оставя в хладилник за 20 минути.
8
Пастет в тесто с яйца 8
Върху тестото в терина се слага половината от сместа с месо, върху нея плътно се подреждат яйцата, добавя се останалата смес, притиска се много добре и се заглажда.
9
Пастет в тесто с яйца 9
Останалото тесто се разточва на кора с големината на терина и с дебелина 1 см и с помощта на много малък ринг се изрязват три дупки.
10
Пастет в тесто с яйца 10
Кората се поставя върху пастета и се залепва за тестото по стените, чиито ръбове се намазани с разбито яйце.
11
Пастет в тесто с яйца 11
От тестото, което остава, може да се оформят листенца за украса.
12
Пастет в тесто с яйца 12
Намазва се с разбито яйце и се пече около 1 час и 20 минути в загрята на 180 градуса с вентилатор фурна, след което се охлажда много добре.
13
Пастет в тесто с яйца 13
Желатинът се накисва в 50 мл от телешкия бульон, оставя се да набъбне и се загрява закратко в микровълнова фурна.
14
Пастет в тесто с яйца 14
Смесва се с останалия бульон и се налива в отворите на терина.
15
Пастет в тесто с яйца 15
Ястието се охлажда (най- добре за една нощ) и след това се нарязва.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

22.05.2015
Изключително вкусно ястие. Приготвям го за трети път вече. :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: