Пастет от свински дроб в терин

Домашно приготвен, пастетът е с най-добри вкусови качества
Източник: Бон Апети
Дата: 29.03.2012
Пастет от свински дроб в терин
 
Необходими продукти:
500 г свински черен дроб
500 г свинска плешка
400 г бекон на резени
1 глава лук
1 скилидка чесън
3 яйца
3 филии бял хляб (стар)
50 мл сладко десертно вино („Мадейра”, „Порто” или „Каго
100 мл животинска сметана
2 с. л. краве масло
3–4 стръка мащерка
1/2 ч. л. черен пипер
1/4 ч. л. кимион
1/4 ч. л. смлян кориандър
сол на вкус

за соса:
300 мл сладко десертно червено вино
60 г краве масло


Начин на приготвяне:
1
Пастет от свински дроб в терин

Черният дроб и плешката се нарязват на кубчета и се слагат в купа.


2
Пастет от свински дроб в терин 2

Заливат се с виното и се прибавят мащерката, черния пипер, кимиона и кориандъра. Маринова се за 1 нощ в хладилник.


3
Пастет от свински дроб в терин 3

Хлябът се нарязва на  кубчета и се накисва в сметаната.


4
Пастет от свински дроб в терин 4

Маринованото месо се смесва с омекналия хляб и се смила в блендер.


5
Пастет от свински дроб в терин 5

Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в маслото. Прибавят се в блендера и отново се рабива. Слагат се яйцата и пак се пюрира. Овкусява се със сол.


6
Пастет от свински дроб в терин 6

Форма за терин се „облича“ с бекон – по дъното и по стените се разпределят лентите, като се оставят да излизат извън съда.


7
Пастет от свински дроб в терин 7

Месното пюре се сипва върху бекона и се завива с лентите, които излизат извън формата. Пече се в загрята на 120 градуса фурна, с вентилатор, за 3 часа.


8
Пастет от свински дроб в терин 8

Виното за соса се сипва в касерола и се редуцира наполовина. Сваля се от огъня и се добавя маслото.


9
Пастет от свински дроб в терин 9

Когато пастета е готов се изважда върху дъска и се нарязва на филии. Поднася се със соса.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: