Пъстърва с бяло масло

Поднесена с гарнитура от бейби моркови с розмарин и индийско орехче
Източник: Бон Апети
Дата: 08.08.2013
Пъстърва с бяло масло
 
Необходими продукти:
за рибата:
2 пъстърви (общо към 750 г)
1 с. л. краве масло
сол и черен пипер на вкус

за бялото масло:
1 глава шалот
50 мл бяло вино
200 мл рибен бульон
100 г краве масло
сокът от 1 лимон
3 с. л. готварска сметана
1 връзка див лук
2–3 стръка пресен девесил
сол и черен пипер на вкус

за гарнитура:
300 г бейби моркови
4 с. л. краве масло
1 с. л. зехтин
1 стрък розмарин

1 щипка
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Пъстърва с бяло масло

Пъстървата се филетира и се слага в хладилник. Главите, костите и опашките се завързват в тензух с дръжките на девесила и се слагат в тенджера със студена вода. Оставя се да се вари 20 минути.

 


2
Пъстърва с бяло масло 2

Шалотът се нарязва наситно и се сотира с една лъжица от маслото (за бялото масло). Гаси се с бялото вино и се наливат бульонът и лимоновият сок. Оставя се течността да се редуцира до 1/4.

 


3
Пъстърва с бяло масло 3

Рибните филета се овкусяват със сол и черен пипер и се пържат на средна температура с маслото, в тиган с дебело дъно. Започва се от страната на кожата – около 2 – 3 минути, после се сваля от котлона и филетата се обръщат. Оставя се около 2 минути в горещия тиган.

 


4
Пъстърва с бяло масло 4

В редукцията се слага останалото масло (трябва да е ледено), нарязано на парчета и се разбива с бъркалка, докато се получи хомогенна смес. Подправя се със сол и черен пипер. Сосът се оставя на топло, но не трябва да ври ( в загрята на 90 градуса фурна). Точно преди да се сервира в него се слага сметаната и настнените див лук и девесил.

 


5
Пъстърва с бяло масло 5

Маслото за гарнитурата се разтопява заедно със зехтина и в него се слага розмаринът, след това се добавят морковите. Пържат се докато се карамелизират. Овкусяват се със сол, черен пипер и индийско орехче.

 


6
Пъстърва с бяло масло 6

Рибата се сервира с морковите и се залива със соса.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: