Пармиджана с гъби

Мекотата и плътността на бешамела, тук хармонират прекрасно с леко киселия вкус на доматите
Източник: Бон Апети
Дата: 02.09.2014

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
14 големи печурки
3 яйца
250 г сирене „Моцарела”
50 г сирене „Пармезан”
брашно за овалване
олио за пържене
сол и черен пипер на вкус

за доматения сос:
400 г домати на кубчета от консерва
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 морков
1 стрък розмарин
1 ч. л. риган
1 щипка захар
30 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус

за бешамела:
2 с. л. брашно
3 с. л. краве масло
800 мл прясно мляко
1 щипка индийско орехче
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Пармиджана с гъби

Гъбите се обелват, пънчетата се отделят и се нарязват на лентички. Те ще се  използват в доматения сос.

 


2
Пармиджана с гъби 2

Лукът, чесънът и морковът за доматения сос се нарязват наситно. Запържват се в зехтина, докато омекнат. Прибавят се пънчетата на гъбите, запържват се добре и се подправя с  розмарина и ригана.

 

 


3
Пармиджана с гъби 3

Добавят се доматите, ако е необходимо се налива и 1 ч. ч. вода и се оставя на тих огън до готовност. Накрая розмаринът се изважда, овкусява се със сол, черен пипер и захарта.

 


4
Пармиджана с гъби 4

Брашното за бешамела се запържва в маслото, налива се млякото (трябва да е топло) и се бърка до сгъстяване. Овкусява се със сол, черен пипер и индийското орехче.

 


5
Пармиджана с гъби 5

Шапките на гъбите се нарязват надве през средата, като шайби.

 

 


6
Пармиджана с гъби 6

Потапят се в студена вода, овалват се в брашно и след това се потапят в добре разбитите яйца. Пържат се в загрято олио до златисто от двете страни. След това се изваждат на салфетка, за да се отцедят.

 


7
Пармиджана с гъби 7

На дъното на тавата се слага малко от доматения сос и отгоре се залива с малко от бешамела.

 


8
Пармиджана с гъби 8

Следват настърган пармезан, панираните гъби, пак от дватата соса и така до изчерпване на продуктите, като се завършва с накъсана моцарела.

 


9
Пармиджана с гъби 9

Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за 40 минути. Пармиджаната се разрязва и се поднася топла.


Подобни рецепти:
Коментари (10)
10.
Изпрати
лично съобщение

16.03.2022
3 часа готвене и трябваше помощник защото докато овалвах гъбите в панировка някой трябваше да наглежда пържещите се, ставаха бързо. Вкусно е, но е доста калорично и малко тежичко. Понеже пишеше големи гъби да се ползват ми е малко прекалено гъбено на вкус, дебели са, въпреки че са разполовени на шайби.
9.
Изпрати
лично съобщение

18.10.2014
Стигнаха ми и 2 яйца са запържването на гъбите. Стана много вкусно!
8.
Изпрати
лично съобщение

12.03.2014
интересна рецепта
7.
Изпрати
лично съобщение

28.09.2013
Стана много вкусна!
6.
Изпрати
лично съобщение

10.09.2013
Лесна и приятна за приготвяне рецепта. Резултатът беше превъзходен и се хареса на всички на масата.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: