Пани пури

Индийски стрийт фууд
Източник: Бон Апети
Дата: 11.12.2017

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото (пури):
200 г грис от твърда пшеница (семолина)
3 с. л. бяло брашно
1 с. л. олио (+ за пържене на маслена баня)
1/2 ч. л. сода
сол на вкус

за плънката (масала):
1 консерва сварен нахут (400 г)
2 сварени картофа
1 ч. л. чили на прах
1/2 ч. л. кориандър
1/2 ч. л. кимион
сол на вкус

за ароматната вода (пани):
20 г пресен джинджифил
1 връзка кориандър
1/4 връзка мента
1 люта зелена чушка
1 лимон
1 с. л. паста от тамаринд
1 с. л. захар
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Пани пури
Грисът се разбърква с брашното, содата, олиото, солта, 125 мл хладка вода и се замесва меко тесто. Покрива се и се оставя 30 минути да почине, като периодично се размесва.
2
Пани пури 2
След това се разточва на много тънка кора, от която с метален пръстен се изрязват малки кръгове.
3
Пани пури 3
Пържат се на маслена баня. Щом се надуят, се обръщат. След секунди се изваждат от съда и се оставят да се отцедят от мазнината.
4
Пани пури 4
Тамариндът се накисва в 150 мл гореща вода. Отцежда се и се охлажда.
5
Пани пури 5
В блендер се смилат листата от мента и кориандър, лимоновият сок, лютата чушка, със семките, джинджифилът, захарта и тамариндът. Сместа се прибира в хладилник за 1 час.
6
Пани пури 6
След това се прецежда, разбърква се с около 300 мл студена вода и се посолява.
7
Пани пури 7
Нахутът и сварените картофите за плънката се намачкват леко с вилица и се разбъркват. Не трябва да стават на пюре.
8
Пани пури 8
Овкусяват се с кимион, кориандър, чили и сол.
9
Пани пури 9
Хрупкавите питки се чупват леко, пълнят се с картофената смес.
10
Пани пури 10
Потапят се в ароматната вода.
11
Пани пури 11
Поднасят се веднага, защото омекват бързо.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: