"Пълненият шаран на Преславска"

ТИТЛА: Чирак
Дата: 16.12.2009
 
Необходими продукти:
4-5 кг шаран (неизчистен)
3 стръка праз лук (хубав, едър, пресен)
500 г пресни гъби
5-6 кисели краставички
300 г орехи (едро смлени)
1 лимон
125 г краве масло (1 пакетче)
сол, черен пипер, соев сос и универсална "Пикантин
1-2 с. л. стафиди
100 мл бяло вино


Начин на приготвяне:
1
Шаранът се изчиства и се измива идеално. След това се натриваме с лимона, осолява се и се поръсва с черен пипер, оставя се да престои 15-20 минути.
2
Плънката се приготвя, като празът се наситнява и се задушава с 1/2 от кравето масло, като се добавя и малко от пикантината.
3
Когато празът промени цвета си и стане по-ярко зелен се прибавят и нарязаните на филии гъби и се задушава под капак. Пуснат ли си водата, махаме капака и прибавяме киселите краставички, оставяме да къкри на огъня, докато се изпари водата.
4
След което, прибавяме орехите и подправките, разбъркваме много добре, прибавяме и винцето, стафидките, изчакваме да клокне и изключваме котлона.
5
Пълним шарана с планката, зашиваме го, отгоре го обливаме с останалото разтопено краве масло.
6
Завиваме го с фолио, така че да има отвори от двете страни на тавата, да не се задушава прекалено много. Печем в силно загрята фурна, след 20-та минута махаме фолиото и запичаме, така че да придобие хубав загар. Пет минути преди да извадим шарана от фурната, изсипваме и останалата плънка около него, така запичаме още 5-10 мин, целта е тя да не прегаря, като моята
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

09.12.2014
Стана изключително вкусен!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


152 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: