Пълнени пилешки бутчета с гарнитура от патладжани

Апетитно кулинарно предизвикателство
Източник: Бон Апети
Дата: 08.11.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
12 долни пилешки бутчета
200 г смляна свинска плешка
300 мл пилешки бульон
50 мл зехтин
1 скилидка чесън
1/2 малка глава лук
1/4 ч. л. кайенски пипер
1/4 ч. л. риган
1 щипка копърово семе
сол и черен пипер на вкус

за пюрето:
2 патладжана
4 скилидки чесън
1 1/2 консерви нахут (по 400 г)
1/2 връзка магданоз
100 мл студено пресован зехтин (+ за намазване)
1 с. л. сусамов тахан
1/4 ч. л. пушен червен пипер
1/4 ч. л. кимион
сокът от 1/2 лимон
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Пълнени пилешки бутчета с гарнитура от патладжани
Чесънът се стрива на паста с малко сол, а лукът се реже на ситно. Смляното месо се разбърква в купа с лука, чесъна, кайенския пипер, ригана, копъровото семе, сол и черен пипер на вкус.
2
Пълнени пилешки бутчета с гарнитура от патладжани 2
С остър нож се отделя месото от горната част на костта на бутчета. След това месото се избутва надолу и се издърпва така, че да се обърне. С нож се отделя от долната част на костта. Трябва да се получи цяло парче месо, с дупка по средата.
3
Пълнени пилешки бутчета с гарнитура от патладжани 3
Обезкостените пилешки бутчета се пълнят с овкусената кайма. Подреждат се в тава.
4
Пълнени пилешки бутчета с гарнитура от патладжани 4
Подправят се със сол и черен пипер. Наливат се зехтинът и бульонът и тавата се покрива с алуминиево фолио.
5
Пълнени пилешки бутчета с гарнитура от патладжани 5
Пече се 40 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.
6
Пълнени пилешки бутчета с гарнитура от патладжани 6
Фолиото се отстранява и ястието се запича до златисто – за 15–20 минути. Течността от тавата се изсипва в тенджера и се редуцира наполовина.
7
Пълнени пилешки бутчета с гарнитура от патладжани 7
Патладжаните се разполовяват по дължина. Цепват се с нож по повърхността и се осоляват. Оставят се за 20 минути, да се отдели горчивият сок. След това се измиват.
8
Пълнени пилешки бутчета с гарнитура от патладжани 8
Намазват се със зехтин и се пекат в загрята на 200 градуса фурна до златисто – около 30 минути.
9
Пълнени пилешки бутчета с гарнитура от патладжани 9
Нахутът се отцежда и се смесва с тахана, лимоновия сок, обеления чесън, зехтина и магданоза.
10
Пълнени пилешки бутчета с гарнитура от патладжани 10
Пасира се, докато се получи сравнително гладка смес.
11
Пълнени пилешки бутчета с гарнитура от патладжани 11
Овкусява се с кимиона, зехтина, червения пипер, сол и черен пипер.
12
Пълнени пилешки бутчета с гарнитура от патладжани 12
Сърцевината на печените патладжани се накълцва и се разбърква с пюрето от нахут.
13
Пълнени пилешки бутчета с гарнитура от патладжани 13
Месото се сервира с гарнитурата и соса.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

25.02.2018
Много подходящо ястие за представяне пред гости.
1.
Изпрати
лично съобщение

07.11.2017
Вкусно и интерсно ястие се получи , но леко безсолно .Следващия път ще осоля добре отвън и отвътре бутчетата и ще съм по-смела с подправките :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


149 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: