Пълнени патладжани по ливански

Съвършена комбинация от вкусове и аромати
Източник: Бон Апети
Дата: 14.07.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
6 малки патладжана
1 глава лук
300 мл пилешки бульон
150 г телешка кайма
2 скилидки чесън
100 г дългозърнест ориз
1/4 ч. л. смлян бахар
50 г орехи
1/2 връзка магданоз
1/2 лимон
1 домат
30 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус

за доматения сос:
600 г добре узрели домати
20 мл зехтин
1 скилидка чесън
1 ч. л. захар
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Пълнени патладжани по ливански
Горната част на патладжаните, заедно с дръжките, се отрязва и се запазва. Патладжаните се издълбават внимателно.
2
Пълнени патладжани по ливански 2
Месестата част се слага в купа, посолява се и се оставя, за да изтече горчивият сок.
3
Пълнени патладжани по ливански 3
Издълбаните патладжани също се посоляват и се оставят да се отцедят от горчивия сок.
4
Пълнени патладжани по ливански 4
След това се измиват и се подсушават.
5
Пълнени патладжани по ливански 5
Месестата част също се измива и се отцежда добре.
6
Пълнени патладжани по ливански 6
Орехите се запичат на сух тиган.
7
Пълнени патладжани по ливански 7
Охлаждат се.
8
Пълнени патладжани по ливански 8
И се накълцват.
9
Пълнени патладжани по ливански 9
Приготвя се плънка, като лукът и чесънът се наситняват и се запържват в зехтина.
10
Пълнени патладжани по ливански 10
Когато омекнат, се сипва месестата част от патладжаните и леко се запържва.
11
Пълнени патладжани по ливански 11
Прибавя се предварително измитият ориз.
12
Пълнени патладжани по ливански 12
Разбърква се и се овкусява с бахара.
13
Пълнени патладжани по ливански 13
Добавя се настърганият домат.
14
Пълнени патладжани по ливански 14
Налива се бульонът, и се готви, докато оризът набъбне и омекне.
15
Пълнени патладжани по ливански 15
Сместа се прехвърля в купа.
16
Пълнени патладжани по ливански 16
Прибавят се орехите, каймата, накълцаният магданоз, сол и черен пипер на вкус и лимоновият сок.
17
Пълнени патладжани по ливански 17
Чесънът за доматения сос се накълцва и се запържва в зехтина.
18
Пълнени патладжани по ливански 18
Сипват се пасираните домати и захарта. Готви се, докато сосът леко се сгъсти, след което се посолява.
19
Пълнени патладжани по ливански 19
Плънката се разпределя в издълбаните патладжани, които се затварят със заделените капачета, подреждат се плътно в тенджера и се заливат с доматения сос.

20
Пълнени патладжани по ливански 20
Готвят на слаб огън около 50 минути, като междувременно, ако има нужда, се долива вода. Готовите патладжани се поднасят горещи, по желание поръсени с накълцан магданоз.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

03.09.2015
Ароматът е фантастичен и с нетърпение чакам да седнем на масата. А с плънката, която ми остана, утре ще направя нещо като мусака като добавя към нея картофи :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: