Пълнени картофи с крем от праз

Източник: Бон Апети
Дата: 12.03.2004
Пълнени картофи с крем от праз
 
Необходими продукти:
8 едри картофа
1/2 връзка магданоз
4–5 с. л. олио
150 г сирене тип „Гауда”
150 г заквасена сметана
2 яйца
бялата част от 4 стръка праз
30 г краве масло
1/4 глава лук
2–3 щипки индийско орехче
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Пълнени картофи с крем от праз
Картофите се измиват добре и се подсушават, без да се белят. Подреждат се в намаслена тава, поръсват се с олио и се пекат при температура 220 градуса около 1 час.
2
Пълнени картофи с крем от праз 2
Празът и лукът за крема се нарязват наситно, запържват се в разтопеното масло на тих огън за 4–5 минути и се прибавя сметаната. Овкусява се със солта, индийското орехче и пипера и се разбърква. Задушава се около минута, оттегля се от котлона и се оставя да се охлади.
3
Пълнени картофи с крем от праз 3
Жълтъците се отделят от белтъците. Белтъците се разбиват на сняг и заедно с жълтъците се прибавят към охладениия праз. Разбърква се внимателно, за да не спадне белтъкът.
4
Пълнени картофи с крем от праз 4
От изпечените картофи се изрязва капаче. Всеки картоф се издълбава с лъжица, като целта е да се получи "лодка", а издълбаното да остане във формата на топчица. Пълнят се със соса, поръсват се с настъргано сирене и се подреждат в тава. Пекат се при температура 200 градуса до зачервяване.
5
Пълнени картофи с крем от праз 5
Магданозът се наситнява и се запържва за 1/2 минута в сгорещеното олио. Прибавят се издълбаните топчета картофи и се запържва още 1 минута. Картофите се поднасят похлупени с капачето и гарнирани със запържените картофени топчета.

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: