Пълнени картофени кюфтета

Интересна комбинация от картофи и месо за любителите на пикантния вкус, елегантно допълнена от два специални соса
Източник: Бон Апети
Дата: 25.02.2014

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 кг картофи
30 мл зехтин
2 яйца
1 кг морска сол
брашно за овалване
галета за овалване
олио за пържене
сол и черен пипер на вкус

за плънката:
1 с. л. олио
1 глава лук
250 г пикантна наденица
1 ч. л. пушен червен пипер
100 мл червено вино
3 скилидки чесън

за соса „Мохо Пикон“:
2 печени червени чушки
1 ч. л. лют червен пипер
1 с. л. кимион на зърна
200 мл зехтин
100 мл ябълков оцет
1 скилидка чесън

за млечния сос:
100 г майонеза
100 г цедено кисело мляко
2 скилидки чесън
1 с. л. доматен концентрат
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Пълнени картофени кюфтета
В тава се сипва солта. Отгоре се подреждат измитите картофи. Пекат се на 200 градуса с вентилатор за час.
2
Пълнени картофени кюфтета 2
Белят се, докато са топли и се намачкват с преса. Овкусяват се със зехтин, сол и черен пипер.
3
Пълнени картофени кюфтета 3
Лукът и чесънът за плънката се режат наситно, месото от наденицата се изважда. Пържат се в олиото на слаб огън, докато лукът омекне. Овкусява се с пушения червен пипер и се налива виното. Щом се редуцира се дърпа от котлона.
4
Пълнени картофени кюфтета 4
С ръце се оформят топки от картофите. Прави се дупка, в която се сипва от плънката и се затваря. Кимионът се запича на сух тиган и след това се стрива в хаванче.
5
Пълнени картофени кюфтета 5
Чушките за соса се сипват в блендер заедно с кимиона, лютия червен пипер, оцета, зехтина и чесъна. Смила се до фина консистенция.
6
Пълнени картофени кюфтета 6
Чесънът за млечния сос се стрива на паста с малко сол и се смесва с майонезата, цеденото кисело мляко и доматения концентрат. Овкусява се със сол и черен пипер.
7
Пълнени картофени кюфтета 7
Картофените топки се овалват в брашно, след това в разбито яйце и накрая в галета.
8
Пълнени картофени кюфтета 8
Пържат се в олио до златисто.
9
Пълнени картофени кюфтета 9
Поднасят се с двата соса.
Подобни рецепти:
Коментари (6)
6.
Изпрати
лично съобщение

30.11.2014
Едновременно класическа рецепта и новаторска с пълнежа,сосът е страхотен и много лек и допълва вкуса идеално!
5.
Изпрати
лично съобщение

19.03.2014
много вкусни кюфтенца
4.
Изпрати
лично съобщение

12.03.2014
Страхотни са!Само,че специално на мен ми доидоха малко тежки!
3.
Изпрати
лично съобщение

06.03.2014
много хрупкави кюфтенца,а това че се пекът със сол много напомня на това,че все едно ги вадиш от жарта,сосовете също са чудесни,страхотно ястие
2.
Изпрати
лично съобщение

07.03.2014
Добра идея! Може и с друг пълнеж.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: