Пълнени домати с ризото от тиквички

Източник: Бон Апети
Дата: 07.10.2004
Пълнени домати с ризото от тиквички
 
Необходими продукти:
6-8 домата (по 200-250 г единия)
1 тиквичка (200 г)
100 г ориз
1 стрък праз лук (бялата част)
1 стрък копър
2 стръка магданоз
2 стръкчета пресен риган (1 щипка сушен)
3-4 с. л. зехтин
1 кубче гъбен бульон
вътрешната част на доматите
2 скилидки чесън
2 стръка магданоз
2-3 щипки сух босилек
2-3 с. л. зехтин
1-2 с. л. оцет


Начин на приготвяне:
1
Пълнени домати с ризото от тиквички
Тиквичката се обелва, нарязва се на филийки, а след това на много малки кубчета. Пържи се в предварително загретия зехтин, но така че да остане твърда (около 3-4 минути).
2
Пълнени домати с ризото от тиквички 2
Прибавя се нарязаният наситно праз и се пържи около минута. Поставя се оризът (без да се мие) и се запържва 3-4 минути. Налива се част от водата, къкри на тих огън, докато оризът я поеме. Поръсва се стритият бульон, отново се налива част от водата. Оризът поема общо около 250 мл течност.
3
Пълнени домати с ризото от тиквички 3
След като и последната част от течността е поета, оризът се подправя с копър, магданоз и риган. Тиганът се оттегля от котлона.
4
Пълнени домати с ризото от тиквички 4
От горната част на доматите се отрязват капачета. Вътрешността и семето се издълбава с лъжичка. Ако е нужно, малка част от дъната също се отрязва, за да могат да се задържат прави. Подреждат се в подходяща за печене форма, пълнят се с ориз и се захлупват с капачетата. Пекат се около 20 минути при температура 180 градуса в предварително загрята фурна.
5
Пълнени домати с ризото от тиквички 5
Винегретът се приготвя, като в блендер или в кухненски робот за около 1 минута се смилат всички съставки, след което сместа се прецежда. Преди сервиране доматите се поливат с винегрета.
*Tози винегрет е подходящ също за салати от варени картофи, зелен боб, царевица и т. н.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


283 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: