Пълнена зелка с кайма

Ако не ви се завиват сарми, можете да постигнете същия вкус, като поднесете тази атрактивна зелка
Източник: Бон Апети
Дата: 09.10.2019

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 средно голяма зелка
500 г кайма смес
1/2 ч. ч. перлен ориз
2 моркова
1 глава лук
2 скилидки чесън
800 г домати на кубчета от консерва
3 ч. ч. пилешки бульон
2 с. л. доматен концентрат
50 мл зехтин
1 с. л. червен пипер
1 ч. л. чубрица
сол и черен пипер на вкус
захтин за намазване


Начин на приготвяне:
1
Пълнена зелка с кайма

Кочанът на зелката се цепва на кръст. Тя се бланшира цяла в подсолена вода, под капак, докато леко омекне – за около 20 минути.

 


2
Пълнена зелка с кайма 2

Морковите, лукът и чесънът се нарязват наситно. Запържват се в сгорещения зехтин.

 


3
Пълнена зелка с кайма 3

Прибавя се оризът, запържва се леко, докато стане стъклен. Слагат се чубрицата, доматеният концентрат и червеният пипер. Разбърква се и веднага се наливат 2 ч .ч. вода, оставя се на котлона да се изпари течността.

 


4
Пълнена зелка с кайма 4

Дърпа се от котлона, овкусява се със сол и черен пипер и се слага каймата, като се разбърква много добре, за да няма едри трохи.

 


5
Пълнена зелка с кайма 5

Зелето се разлиства върху намазано със зехтин алуминиево фолио. Сърцевината се изрязва и на нейно място се слага топка от плънката.

 


6
Пълнена зелка с кайма 6

Затварят се вътрешните листа, отново се слага плънка, листа, плънка, и така докато се напълни цялото зеле и върне първоначалната си форма.

 


7
Пълнена зелка с кайма 7

Полива се със зехтин и фолиото се затваря.

 


8
Пълнена зелка с кайма 8

Поставя се в тава, в която предварително са сложени доматите, пилешкият бульон, сол и черен пипер.

 


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

13.01.2014
Тази рецепта я пробвах ,но не съм впечатлена.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


162 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: