Пълнена зелка с боб и гъби

Рецепта, подходяща за вегетарианци
Източник: Бон Апети
Дата: 28.10.2014

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 средно голяма зелка
1 глава лук
4 скилидки чесън
150 г червен боб
150 г гъби
70 г дългозърнест ориз
800 г домати от консерва
4 с. л. олио
1 ч. л. пушен червен пипер
1/2 ч. л. кимион
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Пълнена зелка с боб и гъби
Бобът се накисва във вода за една нощ, след това се сварява.
2
Пълнена зелка с боб и гъби 2
Оризът се сварява в съотношение ориз:вода 1 към 2.
3
Пълнена зелка с боб и гъби 3
Няколко външни листа на зелката се махат, като 1–2 по-хубави се запазват.
4
Пълнена зелка с боб и гъби 4
Гъбите се почистват и се нарязват.
5
Пълнена зелка с боб и гъби 5
Горната част на зелката се отрязва – като капак.
6
Пълнена зелка с боб и гъби 6
Вътрешността й се издълбава с нож и се наситнява.
7
Пълнена зелка с боб и гъби 7
Лукът и чесънът се нарязват наситно и се запържват в сгорещеното в тенджера олио. Добавя се зелето, хубаво се разбърква, да се позапържи, пускат се гъбите, и когато и те се запържат, се сипват бобът и оризът.
8
Пълнена зелка с боб и гъби 8
Разбърква се добре и се овкусява се с кимиона, пушения червен пипер, сол и черен пипер.
9
Пълнена зелка с боб и гъби 9
С получената смес се пълни зелката. Останалата плънка се оставя в тенджерата.
10
Пълнена зелка с боб и гъби 10
Зелката се завива със запазените листа и се завързва с конец.
11
Пълнена зелка с боб и гъби 11
Доматите се пасират и се сипват в тенджерата при останалата плънка. Овкусява се със сол и черен пипер.
12
Пълнена зелка с боб и гъби 12
Отгоре се поставя зелката.
13
Пълнена зелка с боб и гъби 13
Похлупва се и се готви около час на умерен огън.
Подобни рецепти:
Коментари (8)
8.
Изпрати
лично съобщение

03.11.2014
Много хубаво стана
7.
Изпрати
лично съобщение

31.10.2014
Вместо боб сложих, кайма, вкъщи са месоядни :) Самата зелка я посолих предварително, за не се се получи безвкусна и поръсих с подправки, добавих и дафинов лист. Гъбите ги запържих предварително, отделно от другите неща, за да се усеща вкуса им повече, а не да са сварени. Под зелката, при варенето на края, сложих една чиния, за да не залепне. Хареса ми, а и е нещо различно, но традиционен вкус.
6.
Изпрати
лично съобщение

29.10.2014
Направих пълнената зелка, но без боб. Не стана лоша. Готвих доста повече от час за да омекне зелката и накрая дъното на тенджерата бе солидно загоряло, може би трябва да е по мазничко. Като резултат самото зеле остана безвкусно, но като се нареже и смеси с плънката се овкусява. Не знам дали си заслужава всичките усилия, но идеята за гъби с ориз и зеле е интересна така, че друг път ще ги приготвя (нарязани ) на манджа.
5.
Изпрати
лично съобщение

29.10.2014
Винаги търся разнообразие в ежедневното готвене. Тази рецепта ме грабна и я приготвих с интерес. Разликата е, че я приготвих в гювеч на фурна, а не в тенджера на котлон. Благодаря за интересната рецепта!
4.
Изпрати
лично съобщение

28.10.2014
много хубава рецепта ще приготвя яденето
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


293 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: