1 пуйка (3,5 кг)
1 глава лук
1 глава червен лук
2 моркова
4–5 скилидки чесън
1/4 глава целина
1 дафинов лист
2 с. л. зехтин
200 г бекон на ленти
сол и черен пипер на вкус
за намазване:
200 г краве масло
1 лимон
1 портокал
1/2 връзка магданоз
2 скилидки чесън
сол и черен пипер на вкус
за соса:
500 мл сайдер (ябълково вино)
1 с. л. доматен концентрат
1 с. л. зехтин
1 стрък розмарин
Пуйката се овкусява със сол и черен пипер.
В купа се смесват маслото (размекнато на стайна температура), чесънът, стрит на паста с малко сол, настърганите кори на лимона и портокала, както и 1/2 от техния сок, нарязаният наситно магданоз, сол и черен пипер на вкус.
Целината, морковите, двата вида лук и чесънът се почистват и се нарязват наедро.
Поставят се в кухината на пуйката, заедно с дафиновия лист. Между филето и кожата, птицата се намазва с ароматното масло.
Отворът се затваря с дървени шишчета и птицата се връзва. Пуйката се намазва и отвън с ароматното маслото. Слага се в тава, полива се със зехтина и се пече в загрята на 240 градуса фурна, с вентилатор, за около 20 минути.
След това се изважда от фурната, намазва се с мазнината от печенето, филетата й се покриват с лентички бекон, температурата се редуцира на 180 градуса, с вентилатор, и се пече още 1 час и 30 минути или до готовност (зависи от размера й).
Пуйката се изважда от тавата, махат се конците. Изваждат се и зеленчуците от кухината. Сокът от печенето се запазва, като част от мазнината се отстранява (в тавата има сокове от печенето и мазнина, която изплува на повърхността, точно нея отделяме).
В касерола се налива малко зехтин, в него се запържват зеленчуците, извадени от пуйката, прибавят се доматеният концентрат и едро нарязаните лентички бекон, пържи се закратко.
Налива се сайдерът, оставя се да се редуцира и тогава се добавя запазеният сок от печенето на пуйката.
След като течността се сгъсти, се прецежда, като добре се натискат зеленчуците и беконът в цедката, за да пуснат всички сокове. След това се изхвърлят. В соса се поставя клонка розмарин, за да го ароматизира, а после се изхвърля.
Пуйката се поднася с топлия сос.