Пълнена кокошка с ориз “Басмати”

Крехка кокошка с пръхкав ориз и ароматен сос
Източник: Бон Апети
Дата: 04.07.2011
Пълнена кокошка с ориз “Басмати”
 
Необходими продукти:
1 кокошка
1 ч. ч. ориз “Басмати”
1 глава лук
4 скилидки чесън
30 г краве масло
50 мл зехтин
100 мл бяло вино
1/2 ч. ч. пилешки бульон
сокът от 1/2 лимон
1 стрък розмарин
2–3 стръка мащерка
2 дафинови листа
сол и черен пипер на вкус
зехтин за намазване


Начин на приготвяне:
1
Пълнена кокошка с ориз “Басмати”

Оризът се измива. Лукът и 2 скилидки от чесънът се обелват и се нарязват наситно. Запържват се в зехтина заедно с половината от наситнените розмарин и мащерка.


2
Пълнена кокошка с ориз “Басмати” 2

Слага се оризът, посолява се и се овкусява с черен пипер. Когато стане стъклен, съдът се сваля от огъня.


3
Пълнена кокошка с ориз “Басмати” 3

Кокошката се окусява отвътре и отвън със сол и черен пипер. След това се пълни с със сместа с ориза.


4
Пълнена кокошка с ориз “Басмати” 4

Отворът се защипва с помощта на дървени шишове. Слага се в дълбок съд и се намазва обилно със зехтин. Съдът се похлупва и кокошката се пече в предварително загрята на 150 градуса фурна за около 3 часа.


5
Пълнена кокошка с ориз “Басмати” 5

След това кокошката се изважда и в същия съд, в който е печена се слагат останалите скилидки чесън, нарязани наситно, мащерката, розмаринът и дафиновият лист. Деглазира се с бялото вино и се налива пилешкият бульон. Овкусява се със сол и черен пипер и сосът се прецежда. Добавя се сокът от лимона и маслото и се разбърква.


6
Пълнена кокошка с ориз “Басмати” 6

Кокошката се нарязва на парчета и се поднася гарнирана с ориза и полята със соса.


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

01.03.2014
Много вкусно.Нямах басмати и я направих с друг ориз.Следващият път ще пробвам и с басмати.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


170 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: