Пълнена гъска с ябълки и чесън

Традицията на Коледа да се яде гъска е католическa и ние приветстваме идеята, защото така приготвена е много вкусна
Източник: Бон Апети
Дата: 22.12.2012
Пълнена гъска с ябълки и чесън
 
Необходими продукти:
1 гъска (4 кг)
2 зелени ябълки
4 скилидки чесън
250 мл сухо бяло вино
1/4 ч. ч. ябълков оцет
4 с. л. зехтин
1 стрък розмарин
сол и черен пипер на вкус

за соса:
300 мл сладко червено вино
1 глава лук
1 с. л. захар
60 г краве масло
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Пълнена гъска с ябълки и чесън

Ябълките се нарязват на кубчета, без да се белят. Чесънът и розмаринът се наситняват и се слагат при ябълките. Поливат се с 2 с. л. зехтин и се овкусяват със сол и черен пипер.

 


2
Пълнена гъска с ябълки и чесън 2

Гъската се пълни със сместа и се слага в тава.

 


3
Пълнена гъска с ябълки и чесън 3

Овкусява се със сол и черен пипер, полива се с ябълковия оцет и останалия зехтин и се налива виното.

 


4
Пълнена гъска с ябълки и чесън 4

Покрива се с алуминиено фолио и се пече в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за около 2 часа. После фолиото се маха и се допича на 220 градуса за около 20 минути.

 

 


5
Пълнена гъска с ябълки и чесън 5

Лукът за соса се нарязва наситно, слага се в касерола,  налива се виното и се овкусява със захарта, сол и черен пипер.

 


6
Пълнена гъска с ябълки и чесън 6

Оставя се да се редуцира и се сваля от  огъня. Накрая се монтира със студено масло. Гъската се поднася със соса.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: