Пълнена агнешка плешка

Агнешка плешка с гарнитура от цели моркови и картофи
Източник: Бон Апети
Дата: 05.05.2011
Пълнена агнешка плешка
 
Необходими продукти:
1 агнешка плешка
200 г перлен ориз
50 г бабек
1 агнешки комплект
1 кг пресни картофи
1 връзка пресни моркови
1 връзка мащерка
1 клонка розмарин
5–6 листа салвия
1 връзка джоджен
2 дафинови листа
30 г стафиди
200 г гъби
5–6 скилидки чесън
1 глава лук
1 връзка пресен лук
250 г краве масло
30 г червен пипер
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Пълнена агнешка плешка

С помощта на нож се прави прорез между ребрата и бутчето на агнешката плешка. Трябва да се получи „джоб“.


2
Пълнена агнешка плешка 2

Шкембето, нарязано надребно, и дреболиите от агнешкия комплект се слагат в студена вода и след това се варят.

 


3
Пълнена агнешка плешка 3

Част от пресните подправки (розмарин, мащерка, салвия, джоджен) 2–3  скилидки чесън, червеният пипер, черният пипер и около 100 г краве масло се пасират. Към тях се добавя част от бульона на агнешкия комплект.


4
Пълнена агнешка плешка 4

Картофите и морковите се изчистват и се измиват. Слагат се цели в дълбок съд с част от маслото, част от бульона на дреболиите и вода. (Течността трябва да  покрие зеленчуците). Подправят се с черен пипер, добавя се един дафинов лист и се варят.

 


5
Пълнена агнешка плешка 5

Плънката се приготвя, като старият лук и останалите скилидки чесън се наситняват и се запържват в останалото масло. Прибавят се нарязаният на кубчета бабек, стафидите, другият дафинов лист, останалите пресни подправки (салвия, мащерка, джоджен) и нарязаните наедро гъби. 

 

 


6
Пълнена агнешка плешка 6

Сипва се оризът. Когато стане стъклен, малко по малко се добавя останалият бульон от дреболиите. Слага се и наситненият пресен лук и се подправя със сол и пипер. Когато оризът поеме бульона, се прибавят и нарязаните наситно дреболии. Разбърква се и се вари на бавен огън.

 

 


7
Пълнена агнешка плешка 7

Агнешкият „джоб“ се пълни с приготвената смес. Напълнената плешка се зашива с помощта на игла и конец (може да се използват и дървени шишове). Намазва се добре с пасираните билки и се посолява. Пече се в предварително загрята фурна 150–180 минути на 180 градуса.

 


8
Пълнена агнешка плешка 8

Агнешкото се гарнира с картофите и морковите. Полива се със соса и се сервира с пресен чесън.

 


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: