Пълнен заек с прасета

Заек „Валю“ или пълнен заек „Зарезан“
Източник: Георги Корчев
ТИТЛА: Чирак
Дата: 30.11.2015
Пълнен заек с прасета
 
Необходими продукти:
1 цял заек (с глава, около 1,5 кг с вътрешности)
100 г кайма
200 г свинско месо за готвене
200 г гъби
200 г лук
2 моркова
1 с. л. джинджифил (настърган)
1 к. ч. ориз
80-100 г стафиди
100 г бекон (на слайсове)
30-40 г пушена сланина (или обикновена)
1 ч. л. пушен червен пипер (или обикновен)
сол и черен пипер на вкус
1,5 кг картофи

за маринатата:
1 к. ч. вода
1 к. ч. оцет
1 ч. л. сол
черен пипер
бахар
дафинов лист
1 щипка канела
1 зрънце карамфил
1 щипка индийско орехче
1-2 с. л. мед


Начин на приготвяне:
1
Маринатата се приготвя като водата се кипва за 1-2 минути, заедно с подправките (без меда и оцета). Добавя се оцетът и съдът се дърпа от котлона. След като течността поизстине, се добавя медът.
2
Заекът се подсушава, шпикова се с морковчета и пушена сланина, и се овкусява със сол и черен пипер. В тавата, в която ще се пече ястието, се наливат 100 мл олио и се загряват на котлон. Заекът се запържва в загрятото олио леко от всички страни (без корема, където ще шием).
3
Плънката се приготвя като свинското месо се нарязва на парчета, с големина колкото половин кибритена кутийка и се накисва в студената марината за поне 2-3 часа. Карантиите на заека се сваряват за 20 минути и се нарязват на дребно. В същия бульон за 5-10 минути се бланшират гъбите.
4
Свинското месо се отцежда от маринатата. В по-дълбок съд се загрява олиото от пърженето на заека и свинското месо се слага в него. Готви се под капак, докато остане на мазнина.
5
След като свинското месо се запържи леко, се добавят каймата и карантиите, и се запържват за 2-3 минути. Добавят се наситненият лук и настърганите моркови и се пържат 5 минути. Сипва се измитият ориз и се запържва за 2-3 минути. Добавят се гъбите, джинджифилът, пушеният червен пипер, 2 к. ч. от бульона (от варенето на дреболиите и гъбите), 1/2 ч. л. сол и 1 ч. л. черен пипер. Сместа се оставя за 3-4 минути на слаб огън, за да може оризът да поеме течността. Добавят се стафидите и плънката се оставя леко да се охлади.
6
Заекът се пълни плътно с плънката и се зашива. Слага се в тавата и се покрива със слайсовете бекон. Ако нямате бекон намазвате заека обилно с масло.
7
Около заека се слагат картофите (цели или нарязани) и се налива един пръст вода. Тавата се покрива с фолио и ястието се пече 1 час и 30 минути в загрята на 180-200 градуса фурна. След това фолиото се отстранява и ястието се запича за още 10 минути.



Съвети:
От останалата плънка се завиват зелеви сърми, които се нареждат в тенджерка, похлупват се с чиния и се варят 1 час на тих огън. Ако не ви се занимава, направете по-малко плънка.

По желание може и да не се слага джинджифил или да се замени с 2-3 скилидки чесън.

Последният път когато приготвях тази рецепта, месото беше от глиган и стана божествено!

Съвет:
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


144 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: