Пълнен шаран с кускус и стафиди

Рецептата е от старите български книги, от началото на миналия век. Дори тогава комбинациите от вкусове и аромати са били много смели
Източник: Бон Апети
Дата: 04.12.2012

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 шаран (1,5 кг)

за плънката:
1/2 ч. ч. кускус
100 г стафиди
2 глави лук
100 мл бяло вино
3 с. л. зехтин
2 ч. л. захар
1 щипка канела
1 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус

за покриване на рибата:
400 г домати от консерва
2 глави лук
3 с. л. зехтин
1/2 връзка магданоз
1 с. л. брашно
1 с. л червен пипер
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Пълнен шаран с кускус и стафиди

Шаранът се изчиства от вътрешностите, хрилете се махат, люспите се отстраняват с помощта на нож. Рибата се овкусява със сол и черен пипер, отвън и отвътре.  

 


2
Пълнен шаран с кускус и стафиди 2

Лукът за плънката се нарязва наситно и се запържва в сгорещения зехтин.  

 


3
Пълнен шаран с кускус и стафиди 3

Прибавят се стафидите и се налива бялото вино.

 


4
Пълнен шаран с кускус и стафиди 4

Слага се и кускусът и след като течността се абсорбира, се подправя с наситненият магданоз, сол, черен пипер, захарта и канелата.

 


5
Пълнен шаран с кускус и стафиди 5

С готовата смес се пълни шаранът. Затваря се с дървени шишчета.

 


6
Пълнен шаран с кускус и стафиди 6

Лукът за покриването се нарязва на полумесеци и се запържва в зехтина.

 


7
Пълнен шаран с кускус и стафиди 7

Добавя се брашното, разбърква се и се поръсва червеният пипер. Сипват се доматите и се дърпа от котлона. Разбърква се, овкусява се със сол, черен пипер и наситнения магданоз.

 


8
Пълнен шаран с кускус и стафиди 8

Шаранът се поставя в тава, налива се малко вода и отгоре се залива със сместа за покриване.

 


9
Пълнен шаран с кускус и стафиди 9

Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за 1 час – 1 час и 10 минути. Поднася се веднага.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


181 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: