Пълнен шаран по северняшки

Източник: Бон Апети
Дата: 06.12.2005
Пълнен шаран по северняшки
 
Необходими продукти:
1 шаран (2 1/2 - 3 кг)
300 мл бяло вино
2 домата
1/2 лимон
7-8 с. л. олио
черен пипер и сол на вкус
сокът от 1/2 лимон
100-150 г печурки
100 г настърган кашкавал
100 г лук
80-100 г бекон
50-60 мл бяло вино
1 яйце
1 скилидка чесън
10 стръка магданоз
6-7 с. л. олио
1 щипка сол
черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Пълнен шаран по северняшки
Лукът и беконът се нарязват наситно, гъбите – на филийки. Олиото се загрява в тиган и лукът и гъбите се запържват за 15 секунди. Добавя се беконът и се посолява. Щом продуктите се зачервят леко, се налива виното. Бърка се, докато течността почти се редуцира.
2
Пълнен шаран по северняшки 2
След като плънката се оттегли от котлона, се добавят наситнената скилидка чесън, яйцето и настърганият кашкавал. Подправя се с черен пипер и нарязан наситно магданоз, разбърква се и се оставя да се охлади.
3
Пълнен шаран по северняшки 3
С осолени ръце шаранът се поставя в голям плик и люспите се махат. След това се измива добре, разрязва се откъм главата през цялото тяло до гръбначната кост (разрязва се и главата) и се почиства от вътрешностите. Перките и гръбначната кост се изрязват и шаранът отново се измива.
4
Пълнен шаран по северняшки 4
Оформената кухина се поръсва с черен пипер и сол. Вътре се поставя плънката, шаранът се затваря и се поставя в намазнена тава.
5
Пълнен шаран по северняшки 5
Рибата се полива с лимонов сок, посолява се, покрива се с кръгчета лимон и се полива с олио. Отстрани се нареждат парчета домат. Пече се около 30 минути в предварително загрята до температура 200 градуса фурна.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: