Пълнен лук

Източник: Полина
ТИТЛА: Чирак
Дата: 14.07.2016
Пълнен лук
 
Необходими продукти:
7-8 глави червен лук (големи или средно големи)
200 г царевица
200 г грах
3-4 моркова
2-3 чушки (зелени и червени)
1 патладжан (средно голям)
1 тиквичка (средно голяма)
1 връзка магданоз
зехтин
подправки на вкус


Начин на приготвяне:
1
Главите червен лук се отрязват отгоре и отдолу, почистват се от люспите, цепват се леко с нож отстрани и вътрешната част се избутва навън, така всяка глава лук да остане куха. Подреждат се в намазнена със зехтин тава.
2
Патладжанът се обелва, посолява се и се оставя за кратко в студена вода, за да се отдели горчивият му сок.
3
Тиквичките също се обелват.
4
Всички зеленчуци се нарязват на малки кубчета.
5
Част от вътрешността на лука също се нарязва и се използва за плънката. Останалата част от вътрешността на лука и всички зеленчуци, които са ви в повече за плънката може да сложите около главите лук в тавата.
6
След като всички зеленчуци са нарязани, загрявате малко зехтин в тиган и слагате първо лука и морковите, да се задушат за няколко минути. Следват чушките, патладжанът, тиквичките, царевицата и грахът. Всичко се задушава с малко сол и по желание с малко краве масло.
7
След няколко минути, към вече задушените зеленчуци се прибавя ситно нарязан магданоз и подправки на вкус (сол, черен и червен пипер, универсална зеленчукова подправка и др.).
8
Разбърква се и се оставя за още няколко минути на котлона, след което съдът се дърпа от огъня и главите лук се пълнят с така приготвената смес. Пекат се до готовност, в предварително загрята на 200 градуса фурна.


Съвети:
За да приготвите ястието не е препоръчително, лукът да се бланшира, защото омеква и вкусът му не е същият, като на суровия червен лук.

Рецептата може да се изпълни и с всякакви други зеленчуци, които имате в хладилника.

Съвет:
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


136 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: