Палачинки „Гундел“

Може би най-известният специалитет на унгарската фамилия Гундел
Източник: Бон Апети
Дата: 28.10.2021

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за палачинковото тесто:
220 г брашно
2 яйца
300 мл прясно мляко
300 мл газирана вода
2 с. л. олио
1 щипка сол
1 щипка захар
олио за намазване

за пълнежа:
200 г орехи
50 г стафиди
3 с. л. тъмен ром
100 г пудра захар
100 мл животинска сметана
1/2 ч. л. канела
кората от 1 портокал

за шоколадовия сос:
2 жълтъка
50 г черен шоколад
1 с. л. какао
120 г захар
20 г краве масло
200 мл прясно мляко
1 ванилия
2 с. л. тъмен ром


Начин на приготвяне:
1
Палачинки „Гундел“

За тестото в купа се смесват брашното, яйцата, олиото, солта, захарта, прясното мляко и газираната вода. Сместа се оставя за 30 минути в хладилник.

 


2
Палачинки „Гундел“ 2

В намазан с олио тиган се пекат тънки палачинки.

 


3
Палачинки „Гундел“ 3

Орехите за плънката се нарязват наедро, смесват се със стафидите, рома, пудрата захар, канелата, настърганата портокалова кора и сметаната. Всичко се кипва в касерола, дърпа се от огъня и се оставя да се охлади.

 


4
Палачинки „Гундел“ 4

Прясното мляко за соса се загрява в касерола. Захарта и жълтъците се разбиват с бъркалка, към тях се налива горещото мляко. Сместа се връща на котлона, докато леко се сгъсти.

 


5
Палачинки „Гундел“ 5

Отстранява се от огъня, към нея се слага нарязания шоколад, какаото, рома и накрая студеното масло и ванилията.

 


6
Палачинки „Гундел“ 6

Палачинките се намазват с плънката от орехи, завиват се и се поливат с шоколадовия сос. Поднасят се веднага.


Подобни рецепти:
Коментари (13)
13.
Изпрати
лично съобщение

23.11.2024
Перфектните палачинки!
12.
Изпрати
лично съобщение

28.10.2014
да
11.
Изпрати
лично съобщение

24.09.2014
Едни от любимите ми!
10.
Изпрати
лично съобщение

17.09.2014
Много вкусно стана
9.
Изпрати
лично съобщение

27.08.2014
невероятна вкусно
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


134 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: