Паеля с морски дарове

Вкусна валенсианска паеля
Източник: Мария Пенева
ТИТЛА: Експериментатор
Дата: 08.02.2022
Паеля с морски дарове
 
Необходими продукти:
400 г сварени и почистени морски дарове
250 г ориз за паеля
750 мл зеленчуков бульон (или от варенето на мидите)
100-120 мл зехтин
50 мл бяло вино
150 г лук
2 скилидки чесън
100 г морков
100 г зелена чушка
100 г червена чушка
150 г домати
100 г зелен боб
1/2 ч.л. шафран
1/2 ч.л. смлян червен пипер
2 щипки стрита суха мащерка
2-3 щипки смлян черен пипер
1 1/2 ч.л. сол
пресен магданоз
лимон за поднасяне


Начин на приготвяне:
1
Сварените морските дарове ги запържваме в 40 мл зехтин за 2-3 мин и изваждаме от съда.
2
След това в съд за паеля (или голям дълбок тиган) доливаме още около 60–80 мл зехтин и запържваме ситно нарязаните лук, зелен боб, чушки, морков и пресования чесън за 3-4 минути, докато лукът стане „стъклен“.
3
Обелваме домата, нарязваме на малки кубчета и добавяме и него. Оризът накисваме в студена вода за 15 минути, оцеждаме и подсушаваме. След което заедно с граха и виното прибавяме в тигана при другите продукти.
4
Разбъркваме внимателно с дървена лъжица, да се запържи около минута. Шафрана разтваряме в 250 мл горещ бульон. Наливаме всичкия бульон (горещ) при ориза. Слагаме и солта.
5
Връщаме обратно в тигана запържените морски дарове. Варим на силен огън, докато кипне течността, след това намаляваме огъня и захлупваме. Варенето ми отне 23 минути, оризът трябва да поеме водата напълно.
6
Сваляме от огъня и оставяме захлупено ястието 10 минути. При поднасяне поръсваме с пресен магданоз и украсяваме с резенчета лимон.

Съвет:
Ако нямате пресни морски дарове, можете да използвате замразени такива. Вярно, ароматът не е същия, но насладата от паелята си остава.

Съвет:
Ако нямате пресни морски дарове, можете да използвате замразени такива. Вярно, ароматът не е същия, но насладата от паелята си остава. Добър апетит!
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


149 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: