Овчарски пай

Лесен, ароматен, много вкусен
Източник: Веселин Стоев
ТИТЛА: Помощник готвач
Дата: 23.12.2017
Овчарски пай
 
Необходими продукти:
800 г кайма (смес)
2 скилидки чесън
2 стръка праз
2 с. л. сос „Уорчестър“
1 с. л. доматено пюре
250 мл пилешки бульон
2 стръка розмарин
4-5 с. л. зехтин

за пюрето:
750 г картофи
50 г краве масло
50 мл прясно мляко
3 стръка пресен лук
100 г кашкавал
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
В тиган се сипват 1-2 с. л. зехтин. Слага се каймата (като се накъсва) и се запържва до златисто, при непрекъснато бъркане. През последните 2 минути на готвенето се добавя нарязаният на ситно чесън и се разбърква. Каймата се прехвърля в цедка и се оставя, да се отцеди.
2
В същия тиган се сипват 2-3 с. л. зехтин, слага се нарязаният на тънки полукръгчета праз и се запържва за 5-7 минути, докато омекне. Добавят се сосът „Уорчестър“ и доматеното пюре, и се разбърква. Каймата се връща в тигана, разбърква се и се залива с бульона. Поръсва се с наситнения розмарин. Готви се 10-15 минути.
3
Картофите за пюрето се обелват и се сваряват. Отцеждат се и се намачкват. Добавят се маслото и прясното мляко и се намачква отново. Овкусява се със сол и черен пипер. Прибавят се 2/3 от настъргания кашкавал и нарязаният на тънки кръгчета пресен лук. Разбърква се добре.

4
Сместа с каймата се изсипва в дълбока тавичка (28 х 22 см) и се разпределя равномерно. Отгоре се изсипва картофеното пюре, разстила се равномерно и по повърхността му, с вилица се правят бразди. Поръсва се с останалия настърган кашкавал. Ястието се пече 20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.


Съвет:
Овчарският пай се сервира с гарнитура от задушени в масло грах и пресни моркови.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

02.01.2018
Рецептата ми допада и при първа възможност ще бъде сготвена!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: