Особуко

Традиционно италианско ястие от крехко телешко, зеленчуци и доматен сос
Източник: Бон Апети
Дата: 10.10.2011
Особуко
 
Необходими продукти:
2 телешки джолана с кост (дебелина 3–4 см)
100 г пушен бекон
1 глава лук
1 голям стрък селари
1 голям морков
2 домата
4 скилидки чесън
500 мл телешки бульон
150 мл вино “Мускат
40 г краве масло
40 мл зехтин
2–3 дафинови листа
3 стръка мащерка
1 стрък розмарин
сол и черен пипер на вкус
брашно за овалване

за гремолата:
кората от 1 портокал
кората от 1 лимон
4 стръка магданоз
1 скилидка чесън
1 стрък розмарин


Начин на приготвяне:
1
Особуко

В тенджера се загряват маслото и зехтина. Джоланите се овкусяват със сол и пипер, овалват се в брашно, като излишното се изтръсква и се пържат до златисто. Изваждат се от съда.


2
Особуко 2

В същата тази мазнина, се запържва нарязаният на кубчета бекон, след това нарязаните на едро моркови, лук и селари. Когато се позапържат се прибавя наситнения чесън, деглазира се с виното и силата на огъня се намалява.


3
Особуко 3

Връща се месото, налива се телешкият бульон, добавят се мащерката, розмаринът и дафиновитяв лисат и се оставя за 2 часа на слаб огън.


4
Особуко 4

Прибавят се нарязаните на кубчета домати и се оставя за още за около 40 минути, докато месото само започне да се отделя от кокала.


5
Особуко 5

Приготвя се гремолата, като се настъргва кората от лимона и портокала, магданозът и розмаринът се наситняват, а чесънът се стрива на паста. Всичко се разбърва.

 


6
Особуко 6

Върху канапе от ризото “Миланезе” се слага особуко, отгоре се поръсва гремолата и се сервира.

 

Съвети:

Три важни неща, за приготвянето на  особук:

- най-подходящо е месото от бута с дебелина 3–4 сантиметра;

- трябва да се задушава дълго на слаб огън;

-  готово е, когато месото само пада от кокъла.

Подходящи гарнитури са полента, намачкани картофи, паста.


 


Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

06.04.2023
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е МЕСОТО ДА СЕ ВЪРЖЕ С КОНЕЦ ПРЕДИ ПРИГОТВЯНЕ, ЗА ДА НЕ СЕ РАЗПАДНЕ ДО КРАЯ НА ГОТВЕНЕТО
4.
Изпрати
лично съобщение

30.12.2020
Много добре! Пригитвих с ризото миланезе и полента отделно. Следващия път може да пробвам без бекон. Гремолатата е направих с лимони Майер. А за който, сосът е мазен има начини и уреди дори , да се отдели мазнината.
3.
Изпрати
лично съобщение

07.11.2019
Няма човек на света, който да не обича Осо буко. А с гремолатата е още по-вкусно!
2.
Изпрати
лично съобщение

01.01.2017
Ужасно мазно стана, изхвърлих целия сос. Като цяло доста небалансирана рецепта.
1.
Изпрати
лично съобщение

21.10.2013
Интересен вкус,месото стана страхотно.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: