Основни техники за варене на ориз за суши и приготвяне на суши

Рецепта за суши хосо-маки
Източник: Оиши
ТИТЛА: Хоби готвач
Дата: 03.02.2014
Основни техники за варене на ориз за суши и приготвяне на суши
 
Необходими продукти:
Необходими продукти за приготвяне на 6 чаши ориз:
3 ч.ч. къс или средно къс ориз (сорт NISHIKI или HARUKA*)
3 ч.ч. вода

За приготвянето на оцета за суши:
4 с.л. оризов оцет за суши
1 ½ с.л. захар
1/2 с.л. сол

или друг вариант за оцета за суши
4 с.л. готов Кикоман оризов оцет за суши

Необходими продукти за суши хосо-маки
1 опаковка нори листа
малко уасаби паста
известно количество Сьомга филе или краставица, или варено яйце
1 бр. бамбукова подложка за навиване

Бон Апети препоръчва:

Начин на приготвяне:
1
Основни техники за варене на ориз за суши и приготвяне на суши
Оризът за суши е по-различен сорт от този, който сме свикнали да консумираме по нашите географски ширини – по-къс, не се скашква при варене, зърната не се натрошават, не губят целостта си , но в същото време са достатъчно лепкави, че да може суши-майсторът да оформи с тях хапките.Ще приготвим суши хосомаки, което традиционно има една „плънка” – сьомга, краставица, авокадо, яйце и пр. според вкуса.Първо приготвяме ориза, след това плънката и самото суши.
1. Измийте много добре ориза под течаща хладка вода като го поставите в гевгир и нежно разбърквате. Мийте докато водата се избистри (да остане колкото се може по-малко „бяла” вода), след което оставте да се отцежда за около 30 минути.
Сипете водата и ориза в дълбок тиган с дръжка или тенджера (около 18-20 см диаметър на дъното). Важно е да се знае, че суши оризът се вари в съотношение равни части вода към ориз! Покрийте с капак и варете на силен огън докато водата заври и започнете да виждате мехурчета по ръба на капака. След това намалете огъня до най-слабия възможен и оставете така за 10 минути или докато водата не се поеме напълно от ориза. Махнете от котлона и оставете настрани за 10-15 минути без да откривате капака.
В по-малка тенджерка смесете оцета, солта и захарта и бъркайте на среден огън. В случай, че използвате Оризовия оцет на Кикоман, не е необходимо да смесвате нищо.
Изсипете ориза в по-широк дървен съд (т.нар. хангири) или пластмасов такъв. Изсипете оцета отгоре и леко разбъркайте с дървена лъжица, за да се поеме добре от ориза.
Покрийте с влажна кухненска кърпа докато сте готови да използвате ориза за навиването на самото суши.


2
Основни техники за варене на ориз за суши и приготвяне на суши 2
2.Вземете лист нори и го разрежете на две
3
Основни техники за варене на ориз за суши и приготвяне на суши 3
3.Сьомгата (или всяка друга плънка, която сте избрали), трябва да се нареже на тънки ленти по дължина. В случай, че сте избрали краставица, то важно е първо да я обелите, разрежете да две по дължина и да издълбаете месестата част, след което да нарежете по дължина на ленти.
4
Основни техники за варене на ориз за суши и приготвяне на суши 4
4.За да е по-лесно почистването на бамбуковата рогозка, препоръчваме да я „опаковате” плътно с обикновено кухненско фолио. Поставете половинката нори върху рогозката и с леки движения разстелете ориза за суши (добре изстинал) отгоре.
Оризът не трябва да е нито на много дебел слой, нито прекалено тънък – достатъчно, за да покрие норито без да прозира отдолу.

5
Основни техники за варене на ориз за суши и приготвяне на суши 5
5.Поставете нарязаното парче сьомга в средата. В случай, че правите някой от по-дебелите видове суши, като „калифорния”, например, плънката се поставя в края. При хосомакито, обаче тя е в средата, тъй като то е значително по-малко по размер.

6
Основни техники за варене на ориз за суши и приготвяне на суши 6
6.Започнете да навивате рогозката, като внимателно натискате при всяко едно завъртане, така че да оформите добре една „фуния”.
7
Основни техники за варене на ориз за суши и приготвяне на суши 7
7.Когато „фунията” е готова, вземете остър нож и се опитайте да нарежете ролцата с минимални движения. В противен случай има риск те да се разпаднат. Препоръчваме след всеки разрез, ножът леко да се намокря.
8
Основни техники за варене на ориз за суши и приготвяне на суши 8
8.Сушито се сервира с японски соев сос и уасаби.
Подобни рецепти:
Коментари (12)
12.
Изпрати
лично съобщение

19.05.2019
Оризът стана перфектен!
11.
Изпрати
лично съобщение

21.12.2018
И аз правих суши за първи път и съм доволна от резултата. Благодаря за подробно описаните стъпки, особено за приготвянето на ориза!
10.
Изпрати
лично съобщение

07.05.2017
много добра рецепта
9.
Изпрати
лично съобщение

29.05.2016
Страхотни насоки за работа с ориза и като цяло за хосомаки и футомаки рулцата. Перфектна за припомняне на основните стъпки за хората, които не приготвят често суши като мен. Благодаря! :)
8.
Изпрати
лично съобщение

27.05.2016
Сварих ориза както беше посочено тук, а не от опаковката. Също така, го оставих около 10-15 минути повече, да изстине. На 500 гр. ориз сложих двойно оцет, който сам си направих. Честно казано се получи супер, адски е вкусен. А за сушито да не говорим, беше направо божествено. Това в ресторанта пасти да яде.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: