Оризово суфле в лимони

Любопитна интерпретация на тема „мляко с ориз“
Източник: Бон Апети
Дата: 01.02.2018

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 л прясно мляко
200 г ориз „Арборио“
250 г захар
50 г краве масло
4 средно големи лимони (био)
4 белтъка
3 с. л. царевично нишесте
1 шушулка ванилия
1 щипка сол
пудра захар за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Оризово суфле в лимони
Около 80 г от ориза се вари на слаб огън в млякото, заедно с разполовената шушулка ванилия.
2
Оризово суфле в лимони 2
Когато оризът се разкашка, шушулката се отстранява, съдът се дърпа от огъня и оризът се пасира.
3
Оризово суфле в лимони 3
Останалият ориз се сварява във вода, докато стане „ал денте“. Отцежда се и се оставя да се охлади.
4
Оризово суфле в лимони 4
Лимоните се разполовяват, вътрешността им се издълбава с лъжица и сокът се изстисква в касерола. Корите се запазват.
5
Оризово суфле в лимони 5
Лимоновият сок и 50 г захар се варят, докато течността се редуцира до около 100 мл. Дърпа се от огъня и се разбърква с маслото.
6
Оризово суфле в лимони 6
Издълбаните лимони се намазват с част от сместа и се обръщат с отвора надолу.
7
Оризово суфле в лимони 7
Нишестето се разтваря в 2–3 с. л. вода и се налива в пасирания ориз. Кипва се и се вари, докато се сгъсти.
8
Оризово суфле в лимони 8
Разбърква се със сварения „ал денте“ ориз и се оставя да се охлади.
9
Оризово суфле в лимони 9
Белтъците се разбиват с щипка сол, прибавя се и останалата захар и се разбиват на сняг.
10
Оризово суфле в лимони 10
Постепенно се добавят към ориза, като се бърка внимателно.
11
Оризово суфле в лимони 11
Трябва да се получи хомогенна смес, която се разпределя в издълбаните лимони.
12
Оризово суфле в лимони 12
Пече се 8 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.
13
Оризово суфле в лимони 13
Сервира се с пудра захар и по желание – с останалата лимонова редукция.


Съвет:
Ако остане смес, изпечете я във формички за крем брюле.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: