Оризов терин с орехи и гъби

Интересна идея за постно ястие
Източник: Бон Апети
Дата: 08.12.2017

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
150 г кафяв ориз
140 г орехи
50 г фини овесени ядки
200 г печурки
80 мл зехтин (+ за намазване)
2 скилидки чесън
2 картофа
1 стрък стеблена целина
1 глава лук
4 стръка магданоз
4 стръка мащерка
3 с. л. смляно ленено семе
2 с. л. доматен концентрат
2 с. л. хранителна мая
2 с. л. соев сос
сол и черен пипер на вкус

за глазурата:
2 с. л. доматен концентрат
2 с. л. кафява захар
1 с. л. бял балсамов оцет
1 с. л. мека горчица
1 с. л. зехтин
1 щипка канела на прах
1 щипка чили на прах
сол на вкус

за гарниране:
40 мл зехтин
20 мл винен оцет
2 стръка стеблена целина
1 глава червено цвекло
1 връзка репички
1 морков
2 стръка магданоз
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Оризов терин с орехи и гъби
Оризът се сварява до готовност в голямо количество вода.
2
Оризов терин с орехи и гъби 2
Лукът, чесънът и целината се наситняват и се запържват в зехтина, добавят се почистените и нарязани на кубчета гъби, готви се, докато омекнат. Овкусяват се със сол, черен пипер, накълцани мащерка и магданоз.
3
Оризов терин с орехи и гъби 3
Картофите се сваряват и още топли се намачкват.
4
Оризов терин с орехи и гъби 4
Лененото семе се смесва с 5 с. л. студена вода и се оставя за 5 минути.
5
Оризов терин с орехи и гъби 5
Орехите се смилат в блендер. Отцеденият ориз се смесва със запържените зеленчуци, лененото семе, картофите, доматеният концентрат, овесените ядки, хранителната мая, смлените орехи, соевия сос, сол и черен пипер на вкус.
6
Оризов терин с орехи и гъби 6
Форма терин се покрива с хартия за печене, маже се със зехтин и сместа се слага в нея. Заглажда се и се пече в загрята на 180 градуса фурна за 30–40 минути.
7
Оризов терин с орехи и гъби 7
Доматеният концентрат за глазурата се смесва с горчицата, захарта, оцета, сол, чилито, канелата и зехтина. Загряват се при непрекъснато бъркане.
8
Оризов терин с орехи и гъби 8
Теринът се изважда от формата, обръща се и се маже с глазурата. Запича се за още 5 минути на 200 градуса, с вентилатор.
9
Оризов терин с орехи и гъби 9
Репичките, морковът, целината и цвеклото се режат на кубчета, овкусяват се със зехтин, сол, оцет и наситнен магданоз.
10
Оризов терин с орехи и гъби 10
Теринът се нарязва и се поднася със зеленчуците.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


166 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: