Ориз със спанак и бадеми

Традиционният за индийската кухня "Басмати", приготвен със зеленчуци, къри, куркума и джинджифил
Източник: Бон Апети
Дата: 16.05.2007

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
250 г спанак
200-250 г ориз "Басмати"
30 г счукани бадемови ядки
2-3 скилидки чесън
1 стрък пресен лук
1 зелена чушка
1 морков
2-3 резена джинджифил
2-3 дафинови листа
6-7 с. л. олио
1 ч. л. сол
1/2 - 1 ч. л. къри
1/2 ч. л. куркума


Начин на приготвяне:
1
Ориз със спанак и бадеми
Оризът се накисва в студена вода за около 10 минути, след което се измива добре, за да се отстрани нишестето.
2
Ориз със спанак и бадеми 2
Измитият и отцеден ориз се сипва в тенджера с 1-1,2 л кипнала подсолена вода, добавят се дафиновите листа и се сварява, като периодично се разбърква. Щом е готов, се прецежда.
3
Ориз със спанак и бадеми 3
Спанакът се бланшира за 2-3 минути в предварително подсолена кипяща вода. След това се изплаква със студена вода, за да се охлади.
4
Ориз със спанак и бадеми 4
Лукът, чушката, чесънът и морковът се нарязват наситно.
5
Ориз със спанак и бадеми 5
Олиото се загрява в дълбок тиган и зеленчуците се запържват заедно с наситнения джинджифил за 3-4 минути.
6
Ориз със спанак и бадеми 6
Запържените зеленчуци се подправят с куркума, къри и сол.
7
Ориз със спанак и бадеми 7
Сипват се счуканите бадемови ядки и се разбърква.
8
Ориз със спанак и бадеми 8
След това се наливат 2-3 черпака от оризовия бульон и къкри, докато течността се редуцира.
9
Ориз със спанак и бадеми 9
Спанакът се нарязва наситно и се добавя в тигана заедно с изцедения ориз. Ястието се разбърква и е готово за сервиране.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: