Ориз пилаф с патладжани

Източник: Бон Апети
Дата: 16.09.2004
Ориз пилаф с патладжани
 
Необходими продукти:
500 г дългозърнест ориз – Басмати
500 г патладжан
300 г кромид лук
150-180 мл зехтин
6-7 стръкчета копър
3-4 с. л. лимонов сок
1 1/2 с. л. сол
2 ч. л. захар


Начин на приготвяне:
1
Ориз пилаф с патладжани
В дълбока тенджера се налива вода, поставя се 1 с. л. от солта и се налива лимоновият сок. Патладжаните се обелват на ивици и се нарязват на пръчици. Оставят се да престоят 15 минути във водата. След това се изваждат и се подсушават с кърпа. Нарязват се на кубчета.
2
Ориз пилаф с патладжани 2
В плитък тиган се загрява част от зехтина. Изсипва се част от патладжаните, пържи се 4-5 минути, след което се поставя в подходящ съд. Така се пържат и останалите патладжанени кубчета. Част от зехтина трябва да остане, за да може в него да се запържи наситненият кромид лук.
3
Ориз пилаф с патладжани 3
Лукът се запържва за 3-4 минути в предварително загретия в дълбока тенджера зехтин. Подправя се със захарта и 1 ч. л. сол. Изсипва се оризът и се запържва 3-4 минути (докато стане “стъклен”), като непрекъснато се бърка. След това се налива 1,100 л вода. Къкри под капак 10-12 минути на тих огън.
4
Ориз пилаф с патладжани 4
Добавят се патладжаните и копърът. Къкри под капак още 10 минути на тих огън. Ястието се сервира охладено.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: