Ориенталски щрудел, сладолед от нар и киви сос с дюли

Щрудел с плънка от сушени плодове и бадемови ядки, подправена с индийско орехче, бахар и джинджифил
Източник: Бон Апети
Дата: 11.12.2006

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
400 г точени кори
80 г сметана на прах
80 г захар
2 нара (100-150 мл сок от нар)
4-5 зърна кардамон
2 канелени кори
2 бр. киви
1 дюля
20 г маргарин
400 г цедено кисело мляко
пудра захар за поръсване
400 г сушени плодове (кайсии, фурми, папая)
100 г пълномаслен маргарин
50-60 г смлени бадеми
1 яйце
3-4 ч. л. захар
1/2 ч. л. смлян джинджифил
1 щипка индийско орехче
1 щипка бахар
1/2 с. л. пудра захар


Начин на приготвяне:
1
Ориенталски щрудел, сладолед от нар и киви сос с дюли
Плодовете нар се разрязват напречно на половини. Една половинка се запазва за декорация, останалите се изстискват с помощта на сокоизстисквачка за цитрусови плодове.
2
Ориенталски щрудел, сладолед от нар и киви сос с дюли 2
Изцеденият сок от нар се налива в малка тенджера, сипва се захарта и се подправя с кардамон и канела. Сосът се кипва, ври 1 минута, за да се сгъсти, и се сваля от котлона. Изчаква се да изстине и се прецежда.
3
Ориенталски щрудел, сладолед от нар и киви сос с дюли 3
Цеденото кисело мляко се разбива със сметаната и в сместа постепенно се налива охладеният сироп от нар. Разбива се още 3-4 минути и се оставя да стегне във фризер.
4
Ориенталски щрудел, сладолед от нар и киви сос с дюли 4
Костилките на фурмите се отстраняват. Всички сушени плодове се слагат в купа, заливат се с топла вода и се оставят да набъбнат. След това се отцеждат (течността се запазва) и се нарязват наситно.
5
Ориенталски щрудел, сладолед от нар и киви сос с дюли 5
Плодовете се подправят с индийско орехче, бахар и джинджифил, добавят се смлените бадеми, захарта и яйцето и всичко се разбърква добре.
6
Ориенталски щрудел, сладолед от нар и киви сос с дюли 6
Отделят се три листа от корите, намазват се с разтопен маргарин и се покриват с още 3 листа, които също се намазняват. Върху едната страна на корите се поставя половината плънка, като по края задължително се оставя непокрита ивица.
7
Ориенталски щрудел, сладолед от нар и киви сос с дюли 7
Завива се на руло, така че плънката да не може да излезе от корите, и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато се зачерви. Щом се извади от фурната, щруделът се поръсва с пудра захар.
8
Ориенталски щрудел, сладолед от нар и киви сос с дюли 8
Дюлята се почиства, вътрешната й част се намазва с лимон и от нея се оформят топчета. Топчетата се запържват в маргарина и се поръсват с пудра захар, за да се карамелизират.
9
Ориенталски щрудел, сладолед от нар и киви сос с дюли 9
След 1 минута топчетата дюля се заливат с 1/2 ч. ч. от течността, в която са киснали сушените плодове. Къкрят 8 минути и се заливат с пюрираните плодове киви. Сосът се загрява леко и се оттегля от котлона.
10
Ориенталски щрудел, сладолед от нар и киви сос с дюли 10
В порционна чиния се сипва от соса с киви и топчета дюли. Поръсва се със зърна нар, отстрани се слага парче щрудел и се декорира с топка сладолед.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: