Орехово-карамелена торта

Източник: мариела
ТИТЛА: Главен готвач
Дата: 01.12.2016
Орехово-карамелена торта
 
Необходими продукти:
за блата:
180 г краве масло
200 г захар
5 яйца
150 г орехови ядки
80 г брашно
1 ч. л. бакпулвер
1 ванилия

за крема:
200 г захар
60 г краве масло
100 мл прясно мляко
300 мл сладкарска сметана
2 с. л. захар
1 с. л. желатин

за глазурата:
100 г черен шоколад
100 мл сладкарска сметана


Начин на приготвяне:
1
Застиламе голямата тава на фурната с хартия за печене.

2
В купа разбиваме маслото и захарта.
3
Едно по едно добавяме яйцата, ванилията, смлените орехови ядки и брашното с бакпулвера. Разбъркваме внимателно.
4
Изсипваме сместа в тавата и заравняваме.
5
Печем около 25-30 минути на 180 градуса.
6
Изваждаме готовия блат и го оставяме да се охлади, след което отстраняваме хартията за печене. Нарязваме блата на 3 равни части, т.е. режем перпендикулярно на по-дългата страна на блата.
7
Карамелизираме захарта и добавяме маслото. Наливаме млякото и разбъркваме, но вече на по-слаб огън, до пълно хомогенизиране на сместа. Оставяме сместа да изстине напълно.
8
Разтваряме желатина в малко вода (около 50 мл), след което го разтопяваме на водна баня (или в микровълнова фурна). Прибавяме го към карамелената смес.
9
Разбиваме сладкарската сметана с 2 с. л. захар. Добавяме я към карамелената смес и разбъркваме, до хомогенизиране.
10
Намазваме единия блат с част от крема. Върху него поставяме другия блат и също го намазваме с крем. Следва третият блат и отново крем. Оставяме тортата в хладилник за няколко часа, за да се втвърди кремът.

11
За глазурата разтопяваме шоколада, заедно със сметаната и заливаме тортата.

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


102 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: