Орехова пита с млечен ванилов крем

Сочен домашен сладкиш с аромат на лимон и портокал, поднесен с вкусен млечен ванилов крем
Източник: Бон Апети
Дата: 01.05.2006

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
100 г орехови ядки
1/2 ч. ч. захар
1 ч. ч. студена вода
1/2 капсула ванилова есенция
6 с. л. захар
2 ч. ч. прясно мляко
2 жълтъка
50 г масло
100 г брашно
кората от 1 лимон
прах)
1 капсула есенция ванилия
15 мл коняк (2-3 капки есенция коняк)
6 с. л. захар
3 сухара
6 яйца
кората от 1 портокал


Начин на приготвяне:
1
Орехова пита с млечен ванилов крем
Жълтъците на яйцата се отделят в купа, в тях постепенно се сипва захарта и се разбиват с миксер, докато побелеят. Белтъците се разбиват на сняг в отделен съд. Орехите се смилат с една лъжичка захар. Отделно се смилат сухарите.
2
Орехова пита с млечен ванилов крем 2
Към разбитите жълтъци се добавят белтъците, като се бърка с дървена лъжица, докато се поемат напълно. След това се изсипват смлените сухари, орехите и настърганата лимонова кора и се ароматизира с ванилията и коняка.
3
Орехова пита с млечен ванилов крем 3
Приготвената смес се прехвърля в намазнена и набрашнена тава. Поставя се в предварително загрята на 180 градуса фурна и се пече около 30-40 минути.
4
Орехова пита с млечен ванилов крем 4
Млякото за крема се налива в тенджера, сипва се брашното, разбърква се и се загрява, докато кипне, като се бърка периодично. Жълтъците се разбиват със захарта и когато я поемат, в тях се налива кипналото прясно мляко, като продължава да се разбива.
5
Орехова пита с млечен ванилов крем 5
Сместа се прехвърля в чиста тенджера, слага се на котлона и след като кипне, се ароматизира с ваниловата есенция. Добавя се маслото, разбърква се и съдът се оттегля от котлона. Кремът се прецежда.
6
Орехова пита с млечен ванилов крем 6
Портокаловата кора за сиропа се поставя в малка тенджера, налива се 1 ч. ч. студена вода, сипва се захарта и се вари 1 минута. След това се оставя да се охлади.
7
Орехова пита с млечен ванилов крем 7
Топлата пита се полива с добре охладения сироп. Щом се охлади напълно, десертът се нарязва на триъгълници или ромбчета. При сервиране парчетата се поливат с млечен крем и се поръсват с канела.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

25.09.2014
прекрасен десерт!Много вкусен и лек!
1.
Изпрати
лично съобщение

15.12.2013
Моля, тези от вас, които са правили сладкиша да опишат как точно сте постигнали сос при тези пропорции - 100 гр брашно и 2 чч мляко
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: