Орехов пай

Източник: Бон Апети
Дата: 19.04.2010
Орехов пай
 
Необходими продукти:
300 г брашно
60 г пудра захар
1 щипка сол
160 г краве масло
4 жълтъка
200 г кристална захар
60 мл кафе еспресо
60 г краве масло
50 г кафява захар
5 яйца
1 пакетче ванилия
200 г орехови ядки


Начин на приготвяне:
1
В купа се смесват брашното, пудрата захар и солта. Прибавя се маслото и сместа се стрива, докато стане на трохи. Добавят се разбитите жълтъци и се бърка, докато се получи меко тесто. Оставя се за около 20 минути да „отпочине“, след това се разточва върху лист оризова хартия с големината на съда за печене. Блатът се обръща в тавичката заедно с хартията за печене, която трябва да е отгоре. Върху нея се поставят бобчета, за да не набъбне тестото. Пече се 10–12 минути в предварително сгорещена до 190 градуса фурна.
2
Кристалната захар за плънката се кипва с около 200 мл вода. Прибавя се кафето и сместа ври още около 5 минути, докато се сгъсти, след което се оставя да изстине.
3
Маслото и кафявата захар се разбиват добре заедно с яйцата, след което се добавят към сиропа, ароматизира се с ванилията и всичко се разбърква добре.
4
Ореховите ядки се редят върху изпеченото тесто, след което върху тях внимателно се разпределя плънката.
Паят се пече около 20 минути в предварително сгорещена до 200 градуса фурна, а, ако е необходимо, на 15-та минута температурата се намалява на 180 градуса.


Съвет:
Сервира се охладен с топка ванилов сладолед или подсладена заквасена сметана.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


223 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: