Орехов кейк „Батенберг“

Съвършеното допълнение към следобедното кафе
Източник: Бон Апети
Дата: 16.03.2021

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блата:
180 г краве масло (меко)
180 г кафява захар „Демерара”
180 г брашно
1 пакетче бакпулвер
3 яйца
60 г орехи
1 ванилия
1 с. л. инстантно кафе
1 ч. л. какао

за крема:
150 г краве масло
220 г пудра захар
1 с. л. инстантно кафе
1 ванилия
3 с. л. ликьор амарето

за гарниране:
цели орехови ядки


Начин на приготвяне:
1
Орехов кейк „Батенберг“
Блатът се приготвя като захарта и маслото се разбиват.
2
Орехов кейк „Батенберг“ 2
Към тях се добавят смлените орехи.
3
Орехов кейк „Батенберг“ 3
Едно по едно, при непрекъснато разбиване, се сипват яйцата.
4
Орехов кейк „Батенберг“ 4
Към сместа се добавят брашното, ванилията и бакпулверът.
5
Орехов кейк „Батенберг“ 5
Тестото се разделя на две равни части. Към едната се слагат инстантното кафе и какаото.
6
Орехов кейк „Батенберг“ 6
Правоъгълна тава се покрива с алуминиево фолио и пергаментова хартия, разделя се надве по дължина и в двете части се сипват оцветеното и неоцветеното тесто.
7
Орехов кейк „Батенберг“ 7
Пече се в загрята фурна на 180 градуса до готовност – около 30 минути.
8
Орехов кейк „Батенберг“ 8
Кремът се приготвя като маслото се разбива със захарта, прибавят се разтвореното в малко амарето кафе и ванилията.
9
Орехов кейк „Батенберг“ 9
Блатовете се режат надве по дължина и светъл и тъмен блат се слепват с част от крема.
10
Орехов кейк „Батенберг“ 10
Мажат се с крем и отгоре, шахматно върху тях се поставят светъл и тъмен блат.
11
Орехов кейк „Батенберг“ 11
Сладкишът се намазва от всички страни с масления крем и се оставя за 30 минути в хладилник.
12
Орехов кейк „Батенберг“ 12
Украсява се с цели орехови ядки.
13
Орехов кейк „Батенберг“ 13
Нарязва се на парчета и се поднася.
Подобни рецепти:
Коментари (6)
6.
Изпрати
лично съобщение

25.05.2015
Много ефектен сладкиш, но при мен се получи малко сух.
5.
Изпрати
лично съобщение

15.10.2014
Много красив и интересен десерт. При мен не се получи много добре кремът. Препоръчвам повече бъркане, иначе рудрата захат хруска :( Иначе е много вкусен и ефектен на вид.
4.
Изпрати
лично съобщение

10.10.2014
Прекрасен сладкиш :))))
3.
Изпрати
лично съобщение

15.02.2015
много елегантен десерт
2.
Изпрати
лично съобщение

21.10.2014
Изглежда невероятнооо..скоро ще я направя :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: