Октопод в доматен сос

Ценителите на морските дарове ще се наслядят на превъзходен вкус
Източник: Бон Апети
Дата: 13.08.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за октопода:
1,5 кг пипала от октопод (замразени)
1 портокал
1 лимон
250 мл кока кола

за запържване на октопода:
80 мл зехтин „Екстра върджин”
1 скилидка чесън
1 лимон
1 с. л. риган
сол и черен пипер на вкус

за доматения сос:
800 г домати на кубчета от консерва
1 глава лук
1 скилидка чесън
2 стръка селъри
3 филета аншоа
1 с. л. каперси
50 мл зехтин „Екстра върджин”
1/2 ч. л. захар
сол и черен пипер на вкус
1/2 връзка пресен босилек за украса


Начин на приготвяне:
1
Октопод в доматен сос
Пипалата на октопода се поставят в голяма тенджера със студена вода, към тях се прибавят колата, портокалът и лимонът, рязрязани надве, като се изстискват, за да се отдели сокът им. Октоподът се вари до готовност, 1 час и 40 минути.

2
Октопод в доматен сос 2
Лукът, чесънът и селърито за соса се обелват и се наситняват. Запържват се в зехтина.

3
Октопод в доматен сос 3
Прибавят се аншоата и каперсите, сипват се доматите, поръсва се захарта и сосът се оставя на слаб огън за около 20 минути. Овкусява се със сол и черен пипер.

4
Октопод в доматен сос 4
Пипалата на октопода се нарязват натри и се подсушават с кухненска хартия. Пържат се до златисто в зехтина.

5
Октопод в доматен сос 5
Овкусява се със сол, черен пипер, ригана, наситнения чесън и сока от лимона.

6
Октопод в доматен сос 6
В чинии се поставя от доматения сос, отгоре се подреждат парчета октопод и се гарнира с накъсани листа пресен босилек.
Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

25.06.2016
Стана мн добре
3.
Изпрати
лично съобщение

05.11.2014
Сготвил съм много подобни рецепти в Кипър ,но за да го направят в къщи , повечето от колегите тук, трябва да познават октопода като материя. Много е пипкаво да уцелиш момента с варенето.Аз съм варил и октопод в собственната му вода само поръсен с риган. За мен лично октоподът го предпочитам преди да го оженим с доматения сос , да го мина през скарата със риган и зехтин .
2.
Изпрати
лично съобщение

24.12.2013
харесва ми
1.
Изпрати
лично съобщение

24.12.2013
добро е но не ми е любимо
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: