Октопод на скара с топъл хумус

Специалитет за ценители
Източник: Бон Апети
Дата: 27.08.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за октопода:
1,5 кг октопод
1 лимон
1 скилидка чесън
1 стрък розмарин
2 дафинови листа
40 мл зехтин
1 ч. л. бял винен оцет
сол на вкус

за хумуса:
800 г нахут от консерва
40 г сусамов тахан
150 мл зеленчуков бульон
60 мл зехтин (студено пресован)
2 скилидки чесън
1/2 лимон
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Октопод на скара с топъл хумус
Октоподът се вари до готовност в голямо количество вода, заедно с дафиновите листа и разполовения лимон. Когато е добре сварен, лесно се прокарва шишче през пипалата.
2
Октопод на скара с топъл хумус 2
Оставя се да се охлади и пипалата се отделят от главата.
3
Октопод на скара с топъл хумус 3
От зехтина, накълцания чесън, наситнения розмарин, оцета и сол на вкус се приготвя сос.
4
Октопод на скара с топъл хумус 4
Октоподът се подсушава с кухненска хартия, намазва се с част от соса и се пече на скара от всички страни. Когато е готов, се маха от скарата и се намазва с останалия сос.
5
Октопод на скара с топъл хумус 5
Нахутът се отцежда и се смила със зеленчуковия бульон. Прецежда се.
6
Октопод на скара с топъл хумус 6
Чесънът се накълцва и се запържва в зехтина. Прибавя се нахутеното пюре. Готви се при непрекъснато разбъркване, докато се сгъсти. Дърпа се от огъня.
7
Октопод на скара с топъл хумус 7
Добавят се сусамовият тахан и лимоновият сок, посолява се и се подправя с черен пипер. Разбърква се добре.
8
Октопод на скара с топъл хумус 8
Октоподът се сервира с топлия хумус.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: