„Охлюви“ с коприва и сирене

Съвсем пролетни, запечени до златисто и с аромат на пресен лук и разтопен кашкавал
Източник: Бон Апети
Дата: 10.05.2021

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
450 г брашно
1 яйце (размер L)
220 мл прясно мляко
110 г краве масло
1/2 ч. л. бакпулвер
1 щипка сол
брашно за разточване

за плънката:
500 г коприва
200 г краве сирене
100 г кашкавал
1 връзка пресен лук
2 с. л. зехтин


Начин на приготвяне:
1
„Охлюви“ с коприва и сирене

Копривата се почиства от дръжките, полива с вряща вода, оставя се за 1 минута да се попари, след това се отцежда и се облива с ледено студена вода, за да се спре процесът на готвене.

 


2
„Охлюви“ с коприва и сирене 2

Изстисква се, подсушава се добре и се нарязва  наедро.

 


3
„Охлюви“ с коприва и сирене 3

Пресният лук се наситнява и се запържва в зехтина. Прибавя се копривата за кратко, съдът се отстранява от котлона и се слагат начупеното сирене и настърганият на едро ренде кашкавал. Ако е необходимо, се овкусява със сол. Плънката се охлажда леко.

 


4
„Охлюви“ с коприва и сирене 4

За тестото в купа се смесват брашното, бакпулверът и солта. Прибавя се нарязаното на кубчета студено масло. Намачква се с пръсти, така че да се образуват трохи. Налива се прясното мляко и се чуква яйцето.

 


5
„Охлюви“ с коприва и сирене 5

Замесва се меко тесто, което не трябва да е лепкаво.

 


6
„Охлюви“ с коприва и сирене 6

Тестото се разточва върху набрашнен плот на правоъгълник с дебелина 0,5 см.

 


7
„Охлюви“ с коприва и сирене 7

Върху него се изсипва плънката и се заглажда. Тестото се навива на стегнато руло и краищата се изрязват.

 


8
„Охлюви“ с коприва и сирене 8

От рулото се оформят парчета с дебелина около 2 см. Подреждат се легнали в тава с пергаментова хартия.

 


9
„Охлюви“ с коприва и сирене 9

Пекат се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за около 45 минути.


Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

29.10.2014
ммм ... :)
1.
Изпрати
лично съобщение

11.08.2013
Съжалявам,че си унищожих копривата с тази рецепта.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


191 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: