Огретен с лешникова гремолата

Може да се поднесе като гарнитура или като основно ястие със салата, сирене или печена наденица
Източник: Бон Апети
Дата: 19.10.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
700 г картофи
500 г целина (глава)
1 глава чесън
2 дафинов листа
300 мл животинска сметана
200 мл прясно мляко
30 мл зехтин
1/4 ч. л. индийско орехче
1 стрък розмарин
1/2 ч. л. пипер меланж
сол на вкус

за гремолата:
50 г сурови лешници
1/4 връзка магданоз
кората от 1 лимон


Начин на приготвяне:
1
Огретен с лешникова гремолата

Картофите и целината се обелват и се нарязват на тънки шайби с ренде или мандолина.

 


2
Огретен с лешникова гремолата 2

Сметаната и прясното мляко се кипват заедно с индийското орехче, розмарина, сол, пипера меланж и дафиновите листа. Слагат се нарязаните целина и картофи и се оставят на котлона за 10 минути, да омекнат леко.

 


3
Огретен с лешникова гремолата 3

Чесънът се обелва и скилидките се запържват цели в зехтина на умерен огън, докато се карамелизират (10 минути).

 


4
Огретен с лешникова гремолата 4

Зеленчуците се прехвърлят в тава, изсипва се млечната смес, отгоре се разпределя карамеления чесън. Пече се в загрята на 200 градуса фурна,  с вентилатор, за около 40 минути.

 


5
Огретен с лешникова гремолата 5

След като са готови, се изваждат от фурната и се оставят леко да изстинат.

 


6
Огретен с лешникова гремолата 6

Продуктите за гремолата се смилат в чопър. Зеленчуците се поднасят с гремолата.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


116 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: