Обреден хляб

В духа на българските традиции
Източник: Бон Апети
Дата: 05.12.2011
Обреден хляб
 
Необходими продукти:
700 г брашно
500 г кисело мляко
3 с. л. олио
1 с. л. сол
1 щипка захар
1 ч. л. сода
сусам и мак за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Обреден хляб

Брашното се пресява. Содата се гаси в част от киселото мляко, докато шупне.


2
Обреден хляб 2

Към брашното се прибавят содата с млякото, солта, захарта и олиото. Всичко се разбърква много добре.


3
Обреден хляб 3

Прибавя се и останалото мляко, добре разбито. Всичко се омесва. Тестото се удря 30–40 пъти в плота. Трябва да е гладко и средно твърдо на пипане. Оставя се да почине за 15 минути.


4
Обреден хляб 4

От тестото се отделя една топка, от нея се оформят орнаменти, с които се украсява питата.


5
Обреден хляб 5

Хлябът се поръсва с мак. Орнаментите се намазват с вода, за да могат да се залепят по-лесно. Украсата се поръсва със сусам.


6
Обреден хляб 6

Питата се слага в намазана с олио тава. Пече се в загрята на 190 градуса фурна за около 50 минути (във фурната трябва да има втора тава с вода).


Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

05.01.2021
Не се наду, но стана вкусен
2.
Изпрати
лично съобщение

07.12.2015
Забравихме да я поръсим с мак и сусам, другия път
1.
Изпрати
лично съобщение

07.12.2015
Вкусна е ,децата много се забавляваха да я украсят
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: