Обърнат тарт с карамелизиран праз

Смело межем да го наречем солен "Тарт Татин"
Източник: Бон Апети
Дата: 13.10.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
250 г пълнозърнесто брашно
1 с. л. майоран
1 ч. л. червен пипер
60 мл зехтин
120 мл вода
сол на вкус

за пълнежа:
4 стръка праз
4 с. л. захар
40 г краве масло
1 ч. л. суха мащерка
100 г топено сирене (на триъгълничета)
2 с. л. зехтин
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Обърнат тарт с карамелизиран праз
В купа се смесват брашното, майоранът, червеният пипер, зехтинът, водата и солта.
2
Обърнат тарт с карамелизиран праз 2
Замесва се гладко тесто, което се разточва между два листа пергаментова хартия и се оставя в хладилник за 30 минути.
3
Обърнат тарт с карамелизиран праз 3
Бялата част на праза се почиства и се нарязва на парчета с дължина от 4 см.
4
Обърнат тарт с карамелизиран праз 4
В тиган се карамелизира захарта, докато се получи тъмен карамел, който се сипва тавата за печене.
5
Обърнат тарт с карамелизиран праз 5
В купа се смесват празът, зехтинът, сол и мащерката. Разбърква се и се разпределя върху карамела. Отгоре се слага маслото.
6
Обърнат тарт с карамелизиран праз 6
Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна с вентилатор за около 35 минути или докато празът се карамелизира.
7
Обърнат тарт с карамелизиран праз 7
Изваждат се от фурната и отгоре се слага топеното сирене.
8
Обърнат тарт с карамелизиран праз 8
Тестото се разточва на тънка кръгла кора малко по-голяма от диаметъра на формата и се поставя върху останалите продукти в тавата. Краищата се прибират навътре.
9
Обърнат тарт с карамелизиран праз 9
Тартът се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор около 20 минути.
10
Обърнат тарт с карамелизиран праз 10
След това се изважда от фурната, охлажда се 5 минути и се обръща.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

22.10.2023
Учудващо за мен се получи като вкус. Не е сладко, комбинацията от карамелезиран праз и сирене, заесно с подправките - изтънчено ястие, подходящо за изискано хапване с чаша вино и чудна салатка. Мерси за есенната идея!
1.
Изпрати
лично съобщение

16.10.2023
Много вкусен тарт, а и здравословен заради пълнозърнестото брашно и зехтина. Карамелът смесен с вкуса на посоления праз и топеното сирене не се усеща не на място, напротив, получава се отлична комбинация. Единствено се наложи да сложа бялата част на двойно повече праз, посоченото количество стоеше доста рехаво в кръгла тавичка 25 см, може би така е трябвало да бъде, но аз реших, че трябва да е по-равно нивото, за да стои добре тестото отгоре.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


237 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: