Обърнат хляб с домати и босилек

Пухкав и апетитен
Източник: Бон Апети
Дата: 23.08.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за хляба:
500 г брашно (+ за размесване)
80 мл зехтин „Екстра върджин“
50 мл прясно мляко (топло)
1/2 кубче прясна мая (21 г)
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол

за гарниране:
500 г домати (сорт „Рома“)
20 г сирене „Пармезан“
20 г слънчогледови семки
1 връзка босилек
1 скилидка чесън
50 мл зехтин „Екстра върджин“
сол и черен пипер на вкус
зехтин за намазване


Начин на приготвяне:
1
Обърнат хляб с домати и босилек
Маята се разтваря в топлото мляко, заедно със захарта, и се оставя да шупне.
2
Обърнат хляб с домати и босилек 2
Брашното се смесва със солта. Прави се кладенче, в което се наливат шупналата мая, около 150 мл топла вода и зехтинът.
3
Обърнат хляб с домати и босилек 3
Замесва се меко, еластично тесто и се оставя да втаса.
4
Обърнат хляб с домати и босилек 4
В блендер се смилат босилекът, чесънът, зехтинът, настърганият пармезан, слънчогледовите семки, сол и черен пипер на вкус.
5
Обърнат хляб с домати и босилек 5
Втасалото тесто се оформя в правоъгълна форма върху набрашнен плот.
6
Обърнат хляб с домати и босилек 6
Намазва се с пестото и се навива на руло, което се нарязва на парчета.
7
Обърнат хляб с домати и босилек 7
Доматите се обелват, почистват се от семките, нарязват се на четвъртинки и се посоляват. Подсушават се и се намазват със зехтин.
8
Обърнат хляб с домати и босилек 8
Дъното на форма за торта се покрива с хартия за печене, върху нея се подреждат доматите с външната част надолу, а върху тях се слагат парчетата тесто, с отвора надолу.
9
Обърнат хляб с домати и босилек 9
Хлябът се оставя да втаса за още 40 минути. Намазва се със зехтин и се пече около 25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
10
Обърнат хляб с домати и босилек 10
Охлажда се, обръща се и се сервира.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

20.10.2016
Чуден хляб ! Хареса се много на всички
1.
Изпрати
лично съобщение

01.10.2016
Започнах да го правя, но още тестото ми стана глетаво. Сега се опитва да втасва, но подозирам, че течността е малко спрямо брашното. Мисля, следващия път да сложа повече вода. Сега спазих точно пропорциите.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: