Обърнат ананасов сладкиш

Лек, много ароматен и с контрастно свежо плодово допълнение
ТИТЛА: Чирак
Дата: 08.06.2015
Обърнат ананасов сладкиш
 
Необходими продукти:
за карамела:
1/3 ч. ч. кафява захар (може и бяла)
50 г масло

за тестото:
1 яйце
1/2 ч. ч. краве масло (разтопено)
3/4 ч. ч. захар
1 1/2 ч. ч. брашно
1 ч. ч. прясно мляко
1 бакпулвер
5 прахчета ванилия (или 1 ампула)
1 щипка сол

за гарниране:
1 консерва ананас (на шайби)
коктейлни черешки (или череши от сладко или от ком


Начин на приготвяне:
1
Карамелът се приготвя, като захарта и маслото се изсипват в малка тенджерка и се слагат на слаб огън. Сместа се оставя на котлона и се разбърква периодично, докато захарта се разтопи напълно и карамелът придобие тъмен меден цвят.
2
Готовият карамел се изсипва в тефлонова тавичка и бързо се разпределя равномерно по дъното. Отгоре се подреждат отцедените и подсушени шайби ананас, а в отвора на всяка шайба се поставя по една черешка.
3
Тестото се приготвя като яйцето се разбива със захарта, маслото, прясното мляко, ванилията и пресятото със солта и бакпулвера брашно. Ако гъстотата на тестото позволява, могат да се добавят и 2-3 с. л. сок от консервата с ананас. Тестото се изсипва върху плодовете и се разстила така, че да ги покрие напълно.
4
Сладкишът се пече на 180 градуса, докато придобие златист цвят, като се проверява с клечка за зъби. Когато клечката излезе суха, сладкишът и готов.
5
Изважда се от фурната, оставя се да почине за 2-3 минути и се обръща върху поднос.


Съвет:
Добре би било, сладкишът да се разреже така, че върху всяко парче да има цяла шайба ананас. Броят на порциите зависи от броя и големината на шайбите ананас.

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


105 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: