Новогодишна питка 2023

Много вкусна и любима
Източник: Ники
ТИТЛА: Помощник готвач
Дата: 01.01.2023
Новогодишна питка 2023
Новогодишна питка 2023
Новогодишна питка 2023
Новогодишна питка 2023
Новогодишна питка 2023
 
Необходими продукти:
1 кг брашно
1 ч.ч. хладка вода
1/2 кубче прясна мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
3 яйца (2-та жълтъка са за намазване)
3 с.л. кисело мляко
3 с.л. олио
сирене по желание


Начин на приготвяне:
1
Активирайте маята в купа със захарта, 3 с.л. брашно и 1/2 от водата. Оставете на топло да шупне и удвои обема си. През това време пресейте брашното. Разделете го надве и в едната част сложете солта, активираната мая и останалите мокри съставки. Бъркайте с лъжица и постепенно добавяйте от другата част брашно. Понякога поема повече, друг по-малко брашно.
2
Замесете меко тесто в купата и го оставете да втаса около 30 минути на топло. Готовото тесто разделете на три – от едната трета направете малка питка със сирене. А другите 2/3 от тестото оставете в хладилника и на другия ден пригответе по-голяма питка.
3
Малката част тесто, вече втасало, разточете на кора, обилно я намажете с олио и поръсете със сирене. Навийте я на руло, леко изтънявайки и усуквайки. Оформете като охлюв и сложете върху хартия за печене в тава. Оставете да втаса отново.
4
Намажете с разбитите жълтъци, смесени с малко олио. Печете на 170-180 градуса за 25 минути без да отваряте фурната. После проверете с дървен шиш и сложете алуминиево фолио да не прегори. Печете още 10 минути. Извадете върху скара, покрийте с кърпа и оставете леко да се охлади.

Съвет:
Добре е да е топло помещението и продуктите да са на стайна температура

Съвет:
Добре е да е топло помещението и да са продуктите на стайна температура .
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

04.01.2023
Това е от останалото тесто.
1.
Изпрати
лично съобщение

03.01.2023
А, това е от останалото тесто, която изпекох на следващият ден!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


194 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: