Новогодишна чийзкейк баклава

Източник: Бон Апети
Дата: 11.12.2009
Новогодишна чийзкейк баклава
 
Необходими продукти:
500 г сирене „Маскарпоне“
50 г краве масло разтопено
5 листа точени кори
3 яйца
1 капсула ванилова есенция
1/2 ч. ч. мед (7–8 с. л.)
сокът от 1/2 лимон (1–2 с. л.)
8–10 листа точени кори
75 г краве масло разтопено
50 г орехови ядки
50 г бадеми
2–3 с. л. захар
1 ч. л. канела
1/2 ч. ч. захар
2 шайби лимон
1 канелена кора


Начин на приготвяне:
1
С разтопеното масло за чийзкейка се намазва половината от една точена кора, сгъва се и се поставя в тава с диаметър 30 см така, че половината да е извън съда. Намасляват се и се поставят по същия начин още 3–4 кори, като трябва дъното и стените на тавата да са добре покрити.
2
Сиренето се разбива с миксер и едно по едно се слагат яйцата. Щом стане като крем, се добавя ваниловата есенция, разбива се и постепенно се добавят медът и лимоновият сок. Разбърква се, сипва се в тавата и се покрива с корите, които са извън нея.
3
Пече се 40–50 минути в предварително загрята до 160 градуса фурна, след което се изважда и се правят процепи да диша, докато изстива.
 

4
Ядките се смилат със захарта и канелата.
5
Корите за баклава се поставят една върху друга и с помощта на същата по големина тава се отрязват дискове с нейния диаметър. След това тавата се намаслява, поставя се един от дисковете и се поръсва с 1/3 от смлените ядки. Слагат се още пет намаслени диска и се разпределят останалите ядки. Покрива се с останалите намаслени дискове и повърхността внимателно се разрязва на ромбчета. Пече се до златисто около 30 минути в предварително загрята до 160 градуса фурна.
6
Сиропът се приготвя, като захарта се изсипва в малка тенджерка и се налива 1/2 ч. ч. вода. Прибавят се канелата и лимонът и се оставя да къкри, докато сиропът се сгъсти.

7
Горещата баклава внимателно се прехвърля върху изстиналия чийзкейк и се залива със сиропа. Оставя се да се охлади и се консумира след 4–5 часа.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: