Никулденска пита

Празникът няма да е истински, без домашно замесен хляб
Източник: Бон Апети
Дата: 06.12.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
800 г брашно
1 кубче мая (42 г)
400 мл топла вода
2 с. л. зехтин
1 с. л. захар
1/2 с. л. сол
зехтин за намазване


Начин на приготвяне:
1
Никулденска пита

Маята се разтваря със захарта в 100 мл от водата. Поръсва се с малко брашно и се оставя да шупне.

 


2
Никулденска пита 2

В купа се смесват брашното и солта. Наливат се шупналата мая, зехтинът и водата. Разбърква се добре с дървена лъжица.

 


3
Никулденска пита 3

След това се прехвърля на плот и се замесва меко тесто. Прехвърля се в намазана със зехтин купа, покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си.

 


4
Никулденска пита 4

Втасалото тесто се накъсва на 12 парчета и всяко се оформя с големината на топка за тенис на корт. Едната се заделя за декорация. Останалите се подреждат в намазана със зехтин тава. Покриват се с кърпа и се оставят да втасат.

 


5
Никулденска пита 5

От заделеното тесто се оформя декорация – котва, която се залепва с малко вода за питата.

 


6
Никулденска пита 6

Фурната се загрява на 100 градуса, с вентилатор. Питка се намазва със зехтин, слага се във фурната, след 10 минути температурата се увеличава на 180 градуса и се пече до готовност – 35 минути.

 


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


177 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: