Невероятен шоколадов сладкиш

За любителите на плътните шоколадови десерти
ТИТЛА: Експериментатор
Дата: 24.02.2018
Невероятен шоколадов сладкиш
Невероятен шоколадов сладкиш
Невероятен шоколадов сладкиш
 
Необходими продукти:
1 ч. ч. брашно
1 ч. ч. какао (+ за поръсване)
1 ч. л. бакпулвер
1 щипка сол
1 ванилия
180 г меко краве масло (+ за намазване)
1 ч. ч. захар
3 яйца
200 г заквасена сметана
2 с. л. прясно мляко (вода)

за глазурата:
1 малка кутийка готварска сметана
1 шоколад


Начин на приготвяне:
1
В купа се смесват пресятото брашно и какаото, солта, бакпулверът и ванилията. В друга купа, за около 6-7 минути, с миксер се разбиват маслото и захарта, до получаване на пухкава бяла смес. Едно по едно се прибавят яйцата, като се разбива до пълното им абсорбиране. На части се добавя сухата смес, като се редува със заквасена сметана. Сипва се и млякото. Завършва се със суха смес.
2
Формата, в която ще се пече, се маже с масло (или олио) и се поръсва с какао (вместо с брашно, за да не побелее сладкишът). Пече се в предварително загрята на 170 градуса фурна, до готовност - около 40-50 минути. Внимава се, да не се изсуши сладкишът - достатъчно е, като забодете клечка, тя да излезе суха или с няколко трохи. Изпеченият сладкиш се оставя да се охлади напълно.
3
Сметаната за глазурата се сипва в касерола и се оставя да кипне. Сваля се от котлона и се изсипва върху начупения шоколад. Разбърква се, докато шоколадът се разтопи и сместа се изсипва върху вече изстиналия сладкиш.



4
Ако остане смес, оставете я да се охлади, разбийте я с миксер и украсете с шприц.


Съвети:
При смесването на продуктите не се бърка продължително, за да не се активира глутенът в брашното и тестото да стане твърдо. Получава се гъста на вид смес, но не се тревожете. Десертът е с плътен и наситен вкус, подобен на брауни.

Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

19.05.2020
Прекрасен десерт! Замених шоколада с ягоди :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: