Неаполитанско сарту

Пищно ястие с ориз
Източник: Бон Апети
Дата: 25.01.2018

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за соса:
800 г пасирани домати
50 мл червено вино
50 мл зехтин
3 пикантни сурови свински наденици
2 скилидки чесън
1 ч. л. риган
сол и черен пипер на вкус

за ориза:
450 г ориз „Арборио“
120 г сирене „Грана падано“
1,2 л зеленчуков бульон
100 мл бяло вино
50 мл зехтин
1 глава лук
1 яйце
сол и черен пипер на вкус

за кюфтетата:
300 г смлян телешки врат
100 г галета
50 г сирене „Грана падано“
60 мл зехтин
1 скилидка чесън
1 яйце
сол и черен пипер на вкус

за плънката:
250 г сирене „Моцарела“
150 г замразен грах
15 г сушени манатарки
краве масло за намазване
галета за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Неаполитанско сарту
Надениците за соса се надупчват и се пържат в намазан със зехтин тиган за кратко, след това се изваждат и се нарязват на шайби.
2
Неаполитанско сарту 2
Чесънът се накълцва, запържва се за няколко секунди в загрят зехтин и се налива виното.
3
Неаполитанско сарту 3
Прибавят се риганът, доматите, сол и черен пипер на вкус, както и нарязаните наденици. Готви се на слаб огън около 30 минути. Ако има нужда, се добавя 1 ч. л. захар.
4
Неаполитанско сарту 4
Лукът за ориза се реже на ситно и се запържва в сгорещения зехтин, докато стане стъклен.
5
Неаполитанско сарту 5
Сипва се оризът, разбърква се, налива се виното, след около минута се сипва и бульонът. Овкусява се със сол и черен пипер. Готви се, докато оризът омекне и поеме течността.
6
Неаполитанско сарту 6
Прехвърля в тава, за да се охлади леко, добавя се един черпак от доматения сос без парчета наденица. Поръсва се настърганото сирене „Грана падано“, разбърква се и се охлажда.
7
Неаполитанско сарту 7
Накрая се прибавя разбитото яйце и отново се разбърква.
8
Неаполитанско сарту 8
Каймата за кюфтетата се размесва добре със стрития на паста чесън, настърганото сирене „Грана падано“, галетата, яйцето, сол и черен пипер на вкус.
9
Неаполитанско сарту 9
Оформят се кюфтенца с големината на орех и се пържат в сгорещения зехтин до полуготовност.
10
Неаполитанско сарту 10
Гъбите за плънката се заливат с гореща вода, моцарелата се накъсва, а грахът се размразява.
11
Неаполитанско сарту 11
Наденицата с доматения сос се смесва с граха, кюфтетата, моцарелата и отцедените гъби.
12
Неаполитанско сарту 12
Форма за печене с диаметър 26 см и подвижно дъно се покрива с хартия, намазва се с масло и се поръсва хубаво с галета да покрие дъното и стените.
13
Неаполитанско сарту 13
Част от ориза се разпределя по дъното и стените на формата, като се заравнява и се притиска с лъжица.
14
Неаполитанско сарту 14
Изсипва се плънката.
15
Неаполитанско сарту 15
Покрива се с останалия ориз и отново се заравнява и се притиска.
16
Неаполитанско сарту 16
Поръсва се с галета и малко масло и се пече около 50 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
17
Неаполитанско сарту 17
Охлажда се поне 20–30 минути, нарязва се и се сервира.
Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

26.01.2024
Втори опит да качим снимката на нашето сарту.
2.
Изпрати
лично съобщение

26.01.2024
Здравейте, Десислава! За съжаление не можем да го видим, пробвайте да качите снимката отново. И поздравления, че сте се заели с тази нелека задача - приготвянето на сарту.
1.
Изпрати
лично съобщение

26.01.2024
Ето и нашето сарту.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


133 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: