за соса:
800 г пасирани домати
50 мл червено вино
50 мл зехтин
3 пикантни сурови свински наденици
2 скилидки чесън
1 ч. л. риган
сол и черен пипер на вкус
за ориза:
450 г ориз „Арборио“
120 г сирене „Грана падано“
1,2 л зеленчуков бульон
100 мл бяло вино
50 мл зехтин
1 глава лук
1 яйце
сол и черен пипер на вкус
за кюфтетата:
300 г смлян телешки врат
100 г галета
50 г сирене „Грана падано“
60 мл зехтин
1 скилидка чесън
1 яйце
сол и черен пипер на вкус
за плънката:
250 г сирене „Моцарела“
150 г замразен грах
15 г сушени манатарки
краве масло за намазване
галета за поръсване
Надениците за соса се надупчват и се пържат в намазан със зехтин тиган за кратко, след това се изваждат и се нарязват на шайби.
Чесънът се накълцва, запържва се за няколко секунди в загрят зехтин и се налива виното.
Прибавят се риганът, доматите, сол и черен пипер на вкус, както и нарязаните наденици. Готви се на слаб огън около 30 минути. Ако има нужда, се добавя 1 ч. л. захар.
Лукът за ориза се реже на ситно и се запържва в сгорещения зехтин, докато стане стъклен.
Сипва се оризът, разбърква се, налива се виното, след около минута се сипва и бульонът. Овкусява се със сол и черен пипер. Готви се, докато оризът омекне и поеме течността.
Прехвърля в тава, за да се охлади леко, добавя се един черпак от доматения сос без парчета наденица. Поръсва се настърганото сирене „Грана падано“, разбърква се и се охлажда.
Накрая се прибавя разбитото яйце и отново се разбърква.
Каймата за кюфтетата се размесва добре със стрития на паста чесън, настърганото сирене „Грана падано“, галетата, яйцето, сол и черен пипер на вкус.
Оформят се кюфтенца с големината на орех и се пържат в сгорещения зехтин до полуготовност.
Гъбите за плънката се заливат с гореща вода, моцарелата се накъсва, а грахът се размразява.
Наденицата с доматения сос се смесва с граха, кюфтетата, моцарелата и отцедените гъби.
Форма за печене с диаметър 26 см и подвижно дъно се покрива с хартия, намазва се с масло и се поръсва хубаво с галета да покрие дъното и стените.
Част от ориза се разпределя по дъното и стените на формата, като се заравнява и се притиска с лъжица.
Покрива се с останалия ориз и отново се заравнява и се притиска.
Поръсва се с галета и малко масло и се пече около 50 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Охлажда се поне 20–30 минути, нарязва се и се сервира.